Паразитите в човешкото тяло: симптоми и лечение

Повечето хора дори не се замислят за това, което е вътре в тялото на някой, който живее. Става въпрос за паразити. Някой смята, че веднъж в дома му няма животни, а ръцете той мие след всяко излизане навън, рискове нашествия са минимални. Това не е така. Според медицинската статистика, паразити в човешкото тяло се намират почти в 50% от случаите. Глисти, например, са най-старите същества, паразитни в човешкото тяло. Те са толкова приспособими към живота вътре в хората, че много често, присъствието им не се проявява, както носител изглежда, че инфекцията протича безсимптомно.

Всъщност, процедурата винаги има, важно е навреме да забележат тревожни признаци. Днес ще видим, какви симптоми показват наличие на инфекция, какви мерки се предприемат за предотвратяване на инвазивност и какво лечение може да бъде насочено срещу паразити, ако те са открити.

паразити в организма на човека

Симптоми на заразяване с паразити

Най-големият проблем от гледна точка на откриване на паразити в организма – многогранность симптоматика, може да бъде да объркат не само на самия човек, но и на лекуващия лекар, към който пациентът се обърна за съвет. В зависимост от вида, локализацията и на жизнения цикъл на паразитите по различен начин се проявяват. Друг път човек не забелязва повечето симптоми, спиране на внимание само на едно (например, болки в белите дробове). В резултат на пациент се лекува от выявленного заболяване, ако той обнаружился, не изпращат у дома поради липса на клиничната картина.

Затова е важно да се види картината на здравето му като цяло, отбелязвайки цялостни промени в състояние. Медицина отделя повече от една дузина признаци, сочещи на инфекция от паразити. Помислете за тези симптоми във вид на таблица.

Което показва на паразити в организма?

Симптом Какво се случва в тялото?
Алергични реакции Ако човек внезапно започва да страда от симптомите на алергия, струва си да се провери на паразити. Факт е, че отделянето на вредители токсични и имунната система на организма може да реагира изработката на повишено количество защитни клетки, от своя страна причинява дразнене и алергии.
Болки в мускулите и ставите Паразитите са способни да живеят в съединителните тъкани, ставна течност, мускулите. Да преживяваме, те причиняват болка, която много списывают на артрит, травма или разтягане на. Всъщност болезненост в мускулите и ставите, може да означава възпаление, се появи от жизнената дейност на паразити.
Анемия Най-простите, които живеят в кръвния поток на човека, се хранят с кръвни клетки и са в състояние да причинят значителни я на загуба. Също така анемия причиняват от паразити, высасывающие полезни вещества от червата на собственика, включително и желязо.
Главоболие Редовни болки в главата, виене на свят, пристъпи на гадене точка на интоксикация на организма поради паразитарной нашествия.
Произволникът намаляване/увеличаване на теглото Недостатък на тегло се дължи на вътрешни потребители на храна, които се хранят от същото, че и човек. Увеличаване на теглото се свързва с факта, че тялото напротив, недополучает полезни вещества, човек постоянно изпитва скокове на кръвната захар и се чувства гладен.
Нарушения на съня Често събуждане, нервен и лека дрямка често са свързани с паразитарным заражением. Черният дроб се опитва да се очисти от токсични вещества, определени паразити, и обикновено я активност пада в дълбока нощ. Също така човек може да се притеснява сърбеж на задния проход, не дава спокоен сън.
Скърцане със зъби (скрипение със зъби по време на сън) Скърцане със зъби – един от симптомите на нашествия от вредители, особено често при деца. Смята се, че точно така нервните окончания реагират на интоксикация и възпаление.
Сърбеж в областта на задния проход Хелминти често се проявяват сърбеж в аналната отверстии, особено често този симптом се среща при деца.
Нарушения на стола Запек или диария – възможни симптоми, сочещи към паразити, живеещи в червата. Запек са свързани с факта, че по-обилно нашествието води до запушване на чревните пътища, диария.
Дразнене на червата При възпаление на стените на орган, паразити предизвикват сайдер на раздразнените черва. Този процес уврежда всасываемость полезни вещества, а също така прави невъзможно усвояване на мазнини в правилния отдел, че е изпълнен с крампи и болезненностью.
Подуване на корема Подуване на корема, чувство на изпълнен, вздутого корема – ярък знак за наличието в организма паразити. Да се обърне внимание на този симптом трябва, ако газа се случват независимо от приема на храна.
Кожни проблеми Уртикария, акне, екзема, дерматит и други обриви по кожата – сигнал за това, че тялото ви е заразен с паразити. Резултатите от тяхната жизнена дейност се отразява негативно на СЧ, което неминуемо се "излъчват" и на кожни покровах.
Нарушения на нервната система Свръхвъзбудимост, нервност, депресия и чувство на тъга могат да бъдат симптоми на вредители. Системно отравяне на организма води до нарушения в нервната система, особено на този показател е подходяща за деца. Незаслужено плаче, капризите и страхове могат да имат по себе си е доста "физически" на почвата.
Хронична умора Апатия, сънливост и нежелание да изпълняват дори минимална физическа активност – "здравей" от организма, страдащ от интоксикация и недостиг на хранителни елементи, които крадат паразити.
Намаляване на имунитета Чести вирусни и бактериални заболявания, нарушения микрофлора, простуда и инфекция – симптоми на вредители. Паразитите отслабват имунната система, намаляване на производството на имуноглобулин.
Общи нарушения състояния, болки в различни органи В зависимост от локализацията, паразити могат негативно да се намесва в работата на всеки орган: белите дробове, сърцето, мозъка, черния дроб или панкреаса.
Развитието на тумори и формации По-горе признаци и симптоми, особено събрани заедно, провокира появата на различни новообразувания, включително и ракови. Изтощен от паразити организъм не е в състояние да се бори с нарастващото.
диагностика на паразити

Посочените по-горе симптоми рядко се случват в един момент това да се случи, паразит нашествието трябва да бъде много силна. А ето и комбинации от трите-четирите признака се случват навсякъде. Нека вземем за пример конкретни заразяване:

  1. Кръгъл – болки в червата, нарушения на стола, дисфункция на черния дроб и задстомашната жлеза.
  2. Pinworms – парене и сърбеж около аналния отвор, диария, подуване на корема, скърцане със зъби, нарушения на нервната система, загуба на апетит, пристъпи на главоболие.
  3. Лентецы – намаляване на теглото, алергични реакции, нарушение на имунната система, болести на червата.

Диагностика на паразити

Ако човек открива у себе си или близките си хора някои от посочените по-горе симптоми, е препоръчително да преминат диагностика, за да е сигурно идентифициране на паразити в организма. За тази цел може да се достигне до личен лекар (или педиатър, ако става въпрос за дете), за да получите съответните дестинации. Обикновено участковый пише направления за изследвания на кръв, на слюнка и изпражнения.

Съвременната медицина предлага и имунологични изследвания на паразитни инфекции, както и цялостни тестове, выявляющие определена група паразити. За съжаление, тези сложни анализи са платени и минават през тях може да бъде в частни клиники. Но получените резултати показват точно на определен вид вредители, което позволява да назначи адекватно лечение.

Не съществува лекарство, еднакво ефективно воздействующего на всички групи паразити. Също и при предписването на лекарството трябва да се вземат предвид фазата на развитие на вредителя, тъй като лекарства, които действат на яйцата, може да не засегне възрастните. Така че да започне терапия е необходимо тогава, когато в ръцете си вече има анализи и на тяхната оценка. Обикновено лекарите използват няколко вида лекарства, за които ще опишем по-долу.

Лечение на паразитните вредители

Антипаразитарные лекарства, съществуващи в модерността, имат широк спектър на действие, т.е. обхващат едновременно няколко вида паразитирующих в човешкото тяло същества. Въпреки това, както отбелязахме по-горе, всяко лекарство има специфична активност, и се назначава след проведената диагностика. Въпреки това, се нуждае от медицинска арсенал в случай на заразяване с паразити са около десетина средства и техните аналози), утвърдени като безопасни и ефективни.

Първата група лекарства се прилага при откриване в организма, кръгли червеи, нематоди, обезпаразитяване. Лекарствата се предписват, ако човек е заразен с такива паразити като pinworms, кръгъл, власоглавы, трихинела и подобни.

Втората група лекарства, има ефективност срещу лентови червеи, цестод, цепней. Към тях се отнасят широк лентеца, а метил, джудже, свински и бичи цепня – точно тези паразити са най-чести.

Трябва да се разбере, че при заразяване на паразити един член на семейството, с вероятност от 99% от останалите домакинства също са носители на тези вредни организми. Съответно, се проведе диагностика и лечение се препоръчва и на цялото семейство. Същото се отнася и за малки групи от хора, плътно общающихся помежду си (детска градина, например).

Народни методи да се отървем от паразити

народни методи на лечение

Лечение на паразити значително усложнява от факта, че в процеса на жизнена дейност те непрекъснато се размножават, като по този начин в организма на човека, едновременно са и яйцата, ларвите и възрастните. Прием на фармацевтични препарати обикновено е еднократно, с повторение на 10-14 дни, за да се изведат от организма индивиди, успяха да растат през това време. Също добър вариант е второстепенен, народна терапия, която е в състояние да осигури подкрепа за традиционния здравно лечение.

Подготовка за лечение на паразити домашни начини, обсъдете това с вашия лекар. Не всички рецепти са еднакво безопасни – в зависимост от възрастта и състоянието на здравето на пациента, те могат да се окажат неподходящи.

Предлагаме ви няколко народни рецепти, изпитани през годините и с най-голям брой положителни коментари от хора, които вылечились от паразити по този начин.

Тинктура от пелин. Една супена лъжица ситно нарязан сух пелин се налива 100 миллилитрами алкохол две седмици, настояват в тъмно и хладно място. след това течността се прецежда и се пият три пъти на ден по 20 капки преди и камина.

Тиква семе. Неосолено пресни обелени тиквени семки (300 грама) се смила в кафемелачка, след това се свързват с мед или вода (1:1). Сместа трябва да се ядат на празен стомах, след което още три часа да не се яде, а след това трябва да се вземе очистително. Факт е, че тиквени семки съдържа специално вещество, което се парализира вредители и временно отнимающую имат възможност да се монтира към стените на органи.

Гъби тинктура. За предпочитане е да използвате бял гъба или пачи крак, тъй като те съдържат веществото, което убива и възрастни червеи и ларви. Шепа пресни гъби, залейте с чаша водка и настояват две седмици, след това течността се филтрира и се пие по една чаена лъжичка преди лягане. Разбира се, този метод не е подходящ за бременни и деца.

Кора от нар. 50 грама прясна кора от нар наля две чаши вряща вода и се вари на огън до тогава, докато течността намали обема наполовина. След инфузията се пие на един дъх, след половин час вземат очистително. В продължение на четири часа трябва да се въздържат от храна. В края на процедурата се препоръчва очистительная клизма.

Отвара от карамфил. Суха карамфил, смлени на прах, чаена лъжичка което се налива чаша вряща вода и се нагряват на водна баня в продължение на минути, след това покрийте с капак и се накисват за около половин час. Бульон само в чист вид, по една чаена лъжица три пъти на ден, половин час преди хранене.

Да се отървем от паразитите традиционните методи ще бъде много по-ефективен, ако действа в комплекса. Първо трябва да изглежда вашия лекар, явяване на тестове и да научат за техните резултати. След което се приемат аптечные лекарства, това трябва да е строго по предписаната схема. Предварително обсъдете с лекуващия лекар желанието си да се възползват от народни рецепти и заедно определете най-добрият вариант. Последната стъпка към доброто лечение е превенцията. За нея ние ще обсъдим по-долу.

Профилактика паразитози

Основната роля в превантивни дейности, насочени към намаляване на риска нашествия, отнема хигиена. Дори и възрастните, които са наясно с необходимостта да се спазват хигиенните правила, често това се пренебрегва. Междувременно лекарите настояват на това, че редовно превантивни мерки са в състояние два пъти да намали риска от заразяване с паразити. Към хигиенни норми, задължителни за възрастни и деца, включват:

  1. Внимателно измиване на ръцете със сапун след всеки район с улици, контакт с животни).
  2. Обработка на ръцете антисептични гелями или кърпички.
  3. Ежедневно смяна на спално бельо (предварително му трябва желязо нажежено желязо).
  4. Седмично смяна на спалното бельо (пране в топла вода).
профилактика на паразити

Детето трябва да се научи да не взема в устата мръсни ръце, да не споделят ястията с колегите си, замислено отхапа един за друг. Бебето трябва да се обясни опасността от попадане в организма с мръсотия, бактерии и паразити. Особено внимателно трябва да се мият ръцете след работа със земята, почивка сред природата.

Като ежедневна профилактика срещу паразити могат да се добавят в храната, остри подправки и сосове – най-вредители не ги понасят. Се препоръчва да се яде лук и чесън, да се използват по време на готвене, черен пипер, карамфил, хрян.

Обобщение на резултатите

Редовна профилактика, както и внимание към най-незначителен черта, показва инфекция от паразити – прости правила, които да обезопасят на цялото семейство от неприятности. За личната хигиена, приготвяне на храна, както и контрол на заболяванията за деца и животни трябва да се отнасят с максимална отговорност. Погрижете се за здравето си!