Глисти при децата: симптоми и лечение

Глистные паразитози в детска възраст – една от най-разпространените и недооцениваемых на опасност от болести. Хелминти при децата предизвикват не само недостатъчен прием на хранителни вещества в организма, но и да станат причина за алергични реакции, хронични интоксикаций, намаляване на имунитета, заболявания и увреждания на органите на стомашно-чревния тракт. Признаци parasitosis се развиват не веднага, дълго време заболяването може да протече безсимптомно или с неизразени клинична картина и се определя само при лабораторни анализи.

Глисти при децата

Разпространението и видове обезпаразитяване

Смята се, че helminthiasis, са заразени с червеи – това е болест, повече свързани с хората от социални слоеве под средното, които живеят в нехигиенични условия, често в контакт със заразените животни или почва. Въпреки това, според статистиката, само в европейските страни хелминти са открити при проучване на всеки трети пациент.

В природата има над 300 вида червеи, повече от 70 вида са разпространени в Русия, а останалата част може да проникне в тялото на човека по време на пътуване в екзотични страни. Сред всички видове червеи-паразити, които могат да съществуват в човешкото тяло, отделят три групи:

 • нематоди, свързани с кръгла helminths, едни от най-често срещаните паразити при деца (pinworm, whipworm, трихинела, кръгли червеи);
 • лента (плоски) глисти, отнасящи се до cestode (различни видове цепней, лентецов и Echinococcus);
 • паразити-метили или трематоды, ставащи причина за описторхоза, fascioliasis, chistosos, белодробни заболявания метил и т.н.

В повечето случаи са паразитни хелминти и се размножават в отдели на червата, обаче яйца и ларви могат да разноситься с кръвоснабдяване на различни органи на организма. Най-често страдат близките органи на стомашно-чревния тракт, черния дроб, жлъчния мехур, обаче паразити могат да пренесат мускулната тъкан, на белите дробове и мозъка.

Причините за появата на глисти

Гельминтоз: начини на заразяване

Начини за заразяване с червеи зависят от особеностите на техния жизнен цикъл. За някои групи обезпаразитяване човек е основният "господар", в тялото на който те живеят и се размножават, за други – посредник. В отделни случаи паразити трябва да узряването на яйца в почвата, или при други условия. Но основното правило за защита от заразяване е хигиена, състояние, което в детска възраст се извършва не винаги.

Детска възраст – период, когато стабилен имунитет все още не са създадени, което значително увеличава вероятността от заразяване parasitosis. Желанието да опита всичко на вкус, множество контакти с почва, пясък, всякакви предмети увеличават вероятността от проникване на яйца обезпаразитяване на организма на детето.

Най-често срещаните хелминти – pinworms и кръгъл – се прехвърля на немити ръце, може да остане на предмети от бита (дръжки), попадат вътре в организма с храната (лошо измити плодове, подправки, зеленчуци). Също така има вероятност за разпространение на червеи, при контакт със заразен човек или животно или наличието в непосредствена близост с тях.

Pinworms – едни от червеи, които провокират reinvasion: сърбеж, който предизвикват женските pinworms в процеса на снася яйца извън ануса, кара болния да се докоснат, триене, надраскване раздразнена повърхност и разпространение на яйца на паразити, на дамско и спално бельо, дрехи, предмети, на повърхността. При повторно поглъщане на яйца, останали на ръцете или на леглото, се случва reinvasion, самостоятелно заразяване на пациента. Първично заразяване на деца, при това най-често се случва в детски заведения, площадки, места за масово събиране на малки деца.

Кои фактори увеличават риска от заразяване helminths?

 • Неспазването на хигиената на ръцете: пропускане на измиване на ръцете след завръщането си от улицата, от гостите, от тоалетната, преди всяко хранене.
 • Навик гризане на ноктите, смучене на пръсти, за да се запази в устата на различни неща (моливи, химикалки, играчки и други подобни).
 • Наличието на домашни любимци, посещаващи улицата: дори и при своевременно anthelmintic терапия на кучета и котки могат да се разпространяват яйца глист, получено в резултат от улицата на лапи, козина.
 • Неспазването на правилата за обработка на зеленчуци, плодове, горски плодове, зеленина преди употреба.
 • Ниското ниво на хигиена в дома: носенето на улицата обувки, преждевременно измиване на подове и др.
Гельминтоз

Глисти при децата са: различни симптоми и лечение гельминтозов

Много видове паразити в продължение на дълго време не допринасят за образуването на явни клинични картини eliminare: целта на паразита – за да съществува, така че да не се отбележи майстор-носител. Така че живи симптомите на това гельминтоза може да се отбележи само в случаите, когато са заразени с множествено (първоначално или за дълъг скрит период) и/или дете, понижен имунитет, има съпътстващи заболявания, на фона на които гельминтоз се проявява по-выраженно. Отделна ситуация – инфекция на екзотични видове паразити, които причиняват силна реакция на организма.

Общи признаци гельминтозов при деца:

 • повишен апетит без увеличаване на телесното тегло;
 • засилено отделяне на слюнка;
 • прояви на диспепсия червата, метеоризъм, нестабилен стол, гадене, болезнени усещания в областта на стомаха, на дясното подреберья, спазми на червата;
 • виене на свят, главоболие, умора;
 • склонност към алергични реакции, които не са наблюдавани по-рано, или по-остри прояви на алергии;
 • сенситивность, раздразнителност, нарушения на съня, внимание, памет, свързани с интоксикация продукти на жизнената дейност на обезпаразитяване;
 • крехкост, загуба на коса, пакет ноктите при развитието на бери-бери и железодефицита;
 • чести възпалителни процеси на синусите (синузит, синузит, фарингит и др.), половите органи, особено при момичетата дължи на анатомична близост на влагалището и ануса.

При продължителни гельминтозах при децата се наблюдава закъснение от възрастови норми на ръст, тегло, развитието, нарушения на закона и заболявания на органите на стомашно-чревния тракт, изразени симптоми на интоксикация, анемия, алергии, чести респираторни проблеми бактериална и вирусна етиология, неврологични отклонения.

Първите симптоми обикновено се проявяват след 2-4 седмици след поглъщането на яйца на глисти в организма. Те се различават в зависимост от количеството на паразитите, нивото на защитните сили и здраве на детето, както и по видове обезпаразитяване. Така, pinworms предизвикват нощен сърбеж в областта на ануса, което допринася за нарушения на съня. При toxocarosis отличителни признаци са кашлица, без признаци за респираторно заболяване, треска състояние, вероятно пристъпи на задушаване и алергични реакции.

Широко разпространеното мнение за това, че бруксизъм, скърцане със зъби по време на сън е знак за наличието на глисти в организма, ще твърдят учени-лекари. Феноменът на бруксизъм е свързан с особеностите на нервната система на човека. Въпреки че хелминти, особено pinworms, могат да нарушат съня и да допринесе за невротизации дете, скърцане със зъби, не е потвърждение на глистных на клиентите. Лечението на този феномен се занимават учените и стоматолозите.

При продължителни гельминтозах всички хора се развива клинична картина на интоксикация на организма.

Как да разберем че детето глисти

Диагностика гельминтозов

В повечето случаи helminthiasis в детска възраст са диагностицирани чрез ежегодно превантивна обследованиям на изпражненията за яйца глист. Това обаче не е най-сигурният начин: при наличие на симптоматика и отрицателен анализ трябва да се помни, че не всички видове обезпаразитяване може да се определя по подобен начин. Тези видове, които снасят яйцата си, също могат да се избягва при откриване на лабораторни изследвания, тъй като честотата на размножаване може да не съвпадне с времето на провеждане на анализ. Известни са и случаи, когато в организма са една или няколко индивиди от един и същи пол, които не могат да се възпроизвеждат, но въпреки това вредно в продължение на целия жизнен цикъл.

При отрицателни анализи на изпражнения се препоръчва провеждане на повторно изследване след 2-3 седмици. В списъка на превантивни изследвания включват анализ на наличието на яйца глист и терени на enterobiasis. Има съмнения за наличието на червеи може да и според резултатите от изследванията на кръвта: високо ниво на еозинофилите в комбинация с намалено хемоглобина в повечето случаи означава наличието на паразити в организма.

За изясняване на диагнозата могат да се прилагат биологичните изследвания на слюнка, жлъчка, урина, coprogram каловых масите.

За изясняване на диагноза при съмнение за эхинококк изследване на органите на перитонеума ултразвуков и/или рентгенологическим метод. Описторхоз се диагностицира с помощта на анализи на съдържанието на червата и дуоденальном зондировании.

Усъвършенства вида на паразита и нанесени им навреди на организма помагат на имунологични изследвания. След точна диагностика се избира метод за лечение.

Медикаментозные начини за лечение на гельминтозов при деца

Терапия при гельминтозах се основава на две посоки: да се отървем от паразитите и детоксикация на организма, намаляване или нивелирование вреда, на външните съществуващите хелминти.

За намаляване на выраженности признаци на интоксикация, назначени от витаминни препарати (В, С), желязо, витамин / минерални комплекси, разтвор на глюкоза, курс ес гемодеза и т.н. В някои случаи е показано прилагането на диуретици, на антихистамини. При поражение на сърдечния мускул, тъканите на черния дроб могат да се прилагат хормонални средства.

Като поддържаща терапия се предписва на хелатори, която от ЧРЕВНИ продукти на жизнената дейност на паразити, ферментные лекарства, които допринасят за подобряване на процесите на храносмилането и функционирането на органи и др.

При всички гельминтозах изключително не се препоръчва употребата на лекарства, широко действие при деца. Лекарства, които причиняват смъртта на вредители, влияние и на човешкия организъм, така че към избора на лекарство и го дозата трябва да се подхожда с повишено внимание.

Домашни и народни методи да се отървем от червеи, категорично не се препоръчва поради липса на доказателствена база и възможности за точно измерване на дозата и най-вероятното въздействие върху детския организъм.

Принципи на терапия при гельминтозах

В повечето случаи при терапия гельминтоза един член от семейството за лечение трябва да се извършва на всички, живеещи на тази територия възрастни и деца. Това се отнася не само за високо-контагиозным askaridoza, но и към друг вид гельминтозов. Лекарства за всеки член на семейството и взима лекар в зависимост от възрастта и състоянието на здравето.

Ако в къщата има животни, те задължително се извършва антигельминтное лечение, независимо от време, след проведената профилактика.

В стаята, където живее пациентът е дете, трябва да се прави ежедневно гигиеническую почистване, за предпочитане по време на лечението премахнете всички килими, плюшени играчки, завивки. Спално и нательное бельо, лични кърпи се сменят колкото се може по-често (гащи – два пъти дневно), след измиване всички бельо трябва внимателно да се гали.

Здравословност

Трябва да се следи за спазването на правилата за хигиена на: миене на ръцете след всяко посещение на тоалетната стая, на връщане от улицата, да се използват само за лични чаршафи, накратко остригать ноктите. Без спазване на правилата за терапия може да се окаже неефективна поради постоянното наличие на източници на зараза и е заобиколен от пациента.

Превенцията от заразяване с червеи

Към мерки за предотвратяване на първо място са правилата на личната хигиена. Най-често яйца глист пренесе в устата с ръце и измиване на ръцете спомага за предотвратяване на повечето от случаите на заразяване.

Към други превантивни мерки за толкова включват:

 • внимателно (не по-малко от 2-3 минути под течаща вода), за миене на плодове, зеленчуци, листа, зеленина преди ядене, ако се предполага консумация в суров вид;
 • дълга топлинна обработка на сладководни риби (40-60 минути) преди употреба в храни;
 • навременна превантивна anthelmintic терапия при домашните животни;
 • общата чистота в дома, в съответствие с санитарно-гигиеническими норми.