Видове червеи при човека

В тялото на човека могат да живеят различни видове червеи. От поражението на паразити никой не е застрахован, обща информация за helminth са важна информация за всеки. Знаейки пътя на приемането и характеристики паразитирования различни червеи, ще успеят значително да намали риска от заразяване. Помислете за класификация на видове червеи.

Свински цепень

Кръгли червеи

Най-разпространеното предвид червеи са кръгли хелминти. Другото им име – нематоди. Това е група паразити, тялото на които в кръста кройката е с кръгла форма. Тяхната дължина варира от 5 мм до 40 виж Те се установяват предимно в червата, но могат да бъдат локализирани и в други органи, тъкани.

Голяма разпространението на този паразит се дължи на простотата на предаване. За развитието му, не се изисква промяна на собственика. Нематоди се предават от човек на човек или чрез използване на немити зеленчуци, плодове. Особено масово гельминтоз този тип, наречено болестта на мръсните ръце, се диагностицира при деца. В организма на хората се заселват такива представители nematode:

 1. Pinworms – малки червеи, като тялото е сивкав на цвят с дължина 5-10 мм. се Локализират в червата, предизвикват заболяване enterobiasis. Инфекция се появява, когато яйца попадат в организма през устата. За 2 седмици глист минава през цикъл на развитие до зрял човек. Живеят тези паразити 1-2 месеца, нарушаване на нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт, което води до изтощение.
 2. Кръгъл – големите червеи, провокира развитието на ascariasis. Дължината на тялото им веретенообразной форма е 20-40 виж Те паразитират в тънките черва, но в процеса на развитие, да проникнат в черния дроб, сърцето, както и леки. Мигрируя по тялото, червеи увреждат вътрешните органи и канали. Периода на живот на паразити – 12-14 месеца. Заразяване от тях имат негативен ефект върху здравето, води до аллергиям, нарушения на храносмилателната система, вътрешно кървене, запушване на червата. При деца кръгъл може да провокира забавяне в развитието. Начин на заразяване – чрез немити ръце, мръсни продукти.
 3. Власоглавы – глисти с тялото на дължина 3-5 см, локализующиеся в дебелото черво. Паразит присасывается към стената на червата и се абсорбира от кръвта. Причинява трихоцефалез. Това е много токсичен паразит, поради което той силно отравяне на организма. Период на живота си – до 5 години. През цялото това време той провокира проблеми с апетита и стол, анемия, болки в корема. Може да доведе до остър appendicitis, когато попада в сляпо черво.
 4. Трихинела– глисти, дължината на които не надвишава 2-5 mm. Въпреки малките размери, предизвикват тежка болест трихинелоза. Нейните симптоми са повишена температура, отоци, алергични, висока температура. Можете да получите чрез месо, птици, свине. Тези глисти засягат мускулните тъкани, е особено често страдат мускулите на лицето, както и дихателните пътища. След 3-4 седмици ларви, хванати в мускулите, се превръщат в капсули. Настъпва оздравяване. Но при масово заразяване е възможен смъртоносни резултати.
 5. Toxocara – червей, паразитирующий в организма на кучетата. Подобно на ascaride, тъй като има същото веретенообразное тялото с дължина 15-30 виж Когато го ларвите попадат в тялото на хората, възниква заболяване токсокароз. В човешкото тяло Toxocara не може да се развие до зрял човек, така и техните ларви мигрират в тялото, което води до увреждане на вътрешните органи, алергии и други смущения.
Бичи цепень

Лентови червеи

Сред най-честите глисти, които са у човека, основната роля заемат лента хелминти или а cestode. Ако се вземат предвид огромните размери, които може да достигне 18 м, става ясно, колко вредни са те влияят на здравето. А cestode са разделени на лентецов и цепней. За преминаване на целия жизнен цикъл, те се нуждаят от смяна на собственика. Помислете кратко описание на най-често срещаните представители на вида:

 1. Широк лентец – глист, с дължина 10-15 м, страдащ от развитието на дифиллоботриоза. Се установява в отдел на тънките черва, след като човек ядете сурова сладководна риба, замърсена с яйца на червеи. Причинява силна болка в стомаха, анемия, нарушения в храносмилането. Този helminth, както и повечето цестод, има страхотен външен вид.
 2. Свински цепень – червей, попаднали в организма, в резултат на приема на храна заразеното свинско месо. Тези 8-метрови глисти, паразитните в червата, предизвикват развитието на тениоза, сопровождающегося силни разстройства на стомаха, нервни дисфункциями, алергии.
 3. Бичи цепень – разновидност на цепней, достигаща размери от 18 м. Това е една от най-големите човешки червеи. Той предизвиква развитие на тениаринхоза, води до чревна непроходимост, физическа и нервна криза изтощение. Се заразят с този глистом може да е от ядене на засегнатата говеждо месо. Локализуется червей в тънките черва.
 4. Эхинококк – лента глист, паразитирующий в телата на котки, кучета. Хората за този паразит са междинен гостоприемник, но, въпреки това, ларвите на глиста провокират много сложна болест эхинококкоза. Яйца на червея се развиват до етапа на ларви, които проникват в тъканите на всички други органи и достатъчно бързо образуват кисти. Премахнете ги възможно само оперативно.
Паразитите се развиват в месото

Flukes

Flukes или трематоды – разновидност на червеите с лепило по повърхността на тялото. С помощта на червеи се придържаме в стените на вътрешните органи, тъкани и така се хранят, усвояването на полезни вещества, кръв. Тялото на тези червеи са с плоска форма, с дължина може да достигне 1,5 м Визуално те приличат на лист от дърво. Основен източник на заразяване трематодами – пиене, зле приготвената риба, морски дарове. В процеса на развитие те трябва да се сменя 1-2 междинни гостоприемници. Основните разновидности на Flukes, паразитирующих в тялото на хора:

 1. Iecoris Dens – helminth, провоцирующий развитието на описторхоза. На дължина достига 7-20 mm. Засяга желчевыводящие, чернодробни и поджелудочные канали. На фона На инфекция с този паразит се развива язва, холецистит, панкреатит.
 2. Сибирски двуустка – глист дължина 8-13 мм, паразитирующий в жлъчния мехур, а също така го протоках. В ранните етапи на нашествия, има висока температура, болки в мускулите, ставите, стомашно разстройство, след това симптомите стават по-изразени. Това е свидетелство, че болестта е преминала в хроничен стадий.

Лечение – лекарства от всички видове глисти

За да унищожи глисти, трябва да се вземе противогельминтные лекарства. Но за начало трябва да се установи какъв специално вид гельминтоза удари тялото. Въз основа На резултатите, диагностика съчетани с лекарства. Те се делят на 2 вида:

  Черен дроб сосальщик
 • узконаправленные – назначени за унищожаване на няколко вида обезпаразитяване;
 • широконаправленные – се считат за универсални, тъй като те унищожават почти всички разновидности на глисти, са подходящи за профилактика глистной нашествия.

Схемата на прием и продължителността на лечение таблетки трябва да определи специалист, тъй като при противогельминтных средства много противопоказания и странични ефекти.

Допълнително по време на терапията могат да се използват традиционни рецепти. Много растения имат противогельминтные имоти – чесън, лук, тиквени семена, билки, подправки, джинджифил. Въз основа На тях се подготвят противогельминтные настойки, отвари и други средства, употребата на които ще ви помогне да се очисти тялото.

Поражението на всички видове глисти води до колосални проблеми със здравето. Като се има предвид тяхната опасност, важно е да се придържаме към превенция, помощ за намаляване на риска от вредители. Това е достатъчно, за да се спазват правила за хигиена, да се яде месо и риба, само последните пълна термичната обработка, и внимателно измиване на плодове, зеленчуци.

При първите признаци на заразяване се обърнете към лекар. Колкото по-малко време глисти живеят в тялото, толкова по-лесно е да се отървете от последиците на паразитирования.