Червеи (хелминти)

Глистные паразитози (helminthiasis) — заболявания, които предизвикват у човека паразитни червеи (глисти, хелминти), живеещи във вътрешността на тялото.

какво е глисти

Какво е това?

В момента са известни около 300 глистных заболявания на човека. Те решиха да разделят на чревни и внекишечные. Както е ясно от името, в първия случай, глисти и техните ларви живеят в червата, а във втория — отвън: в мускулите, белите дробове, черния дроб и т.н. Най-чести заболявания се дължи на паразити, се считат за чревни: enterobiasis и ascariasis.

Enterobiasis причиняват малки паразитни червеи — pinworms. На дължина те не надвишават 1 виж единия край на червея обикновено заострен, а другият — закруглен. Цвят на pinworms може да варира от бяло и жълто до почти черно. Тези червеи водят нощен начин на живот: в тъмното жени се промъква в дебелото черво, а от там на кожата около ануса, снасят яйцата си в гънките на кожата, и сами умират.

Средната продължителност на живота на pinworms — месец и половина.

Ascariasis причиняват по-големи червеи — кръгъл. На дължина те могат да достигнат до 20 виж Паразитни кръгли червеи предимно в тънките черва, така че да ги открие в кале е доста трудно. Продължителността на живота на кръгъл — няколко години.

Заразяване

Обикновено заразяването червеи става чрез замърсени с изпражнения на почвата. Например, ако не си мият ръцете и да не се чисти нокти, след работа със земята, има мръсни зеленчуци, плодове и горски плодове. Освен това, не е последната роля в заразяване на червеи играят мухи. Те в своите крака и хоботе понасят яйца на глисти на хранителни продукти. Също заразяване на червеи, може би и при случаен заглатывании вода при къпане във водни обекти. Децата често са заразени с червеи от домашни любимци.

Какво се случва?

В организма на възрастен човек историческия гост чака тройна защитна бариера. Първо — ензими в устата, а вторият — кисела среда на стомаха, трети — местен имунитет на червата. За съжаление, в по-слаба организма всички тези препятствия може да не сработи. Тогава глисти все пак попадат в червата и се развиват в зрели индивиди.

С течение на времето, човешкото тяло отравляется продукти на жизнената дейност на червеи. На пациента се повишава умора, влошаване или, напротив, се усилва апетита, се появяват главоболие. Нарушена работа на стомашно-чревния тракт: болка в корема, диария, запек и повръщане. Може да се появи анален сърбеж. Повишаване на чувствителността към алергените — също резултат от бурна жизнена дейност на червеи. Последствията могат да бъдат много тежка — от кожни обриви до бронхиална астма. Още едно отрицателно действие на червеи — те подкопават имунната система.

лечение на глисти

Да се проявява?

Признаци глистных заболявания зависят от вида и количеството на червеи, а също и от индивидуалната реакция на организма на червеите. Първите симптоми на заразяване с червеи: влошаване на апетита, се появява повръщане, гадене или отделяне на слюнка, приступообразные болки в корема. Запек се редуват с диария, се развива бърза умора и слабост, нарушен сън. При заразяване на червеи (pinworms), болни притеснява сърбеж в областта на задния проход и перинеума. Засилва той през нощта и в състояние на покой. Понякога тя е толкова силна, че болният се събужда.

От опасно?

При запек, остри болки в корема и газове, трябва незабавно да се потърси медицинска помощ. Тези симптоми може да е сигнал за възникнала чревна непроходимост. При тежки гельминтозах се развиват нарушения от страна на нервната система: дълги главоболие, виене на свят, нервни тикове. При аскаридозе поради особеностите на миграцията на паразита в организма може да се появят на такъв симптом е наличието на глисти като приступообразный кашлица. Често признаци на червеи при човека са кожни промени във формата на различни сыпей.

Диагностика глистной паразитози

При всяко съмнение за заразяване на червеи, трябва задължително да се консултирате със специалист, а не да се занимават самостоятелно. Диагнозата се потвърждава от обикновен анализ на изпражненията за яйца на глисти. Ако при първия анализ на изпражненията яйца на глисти у човека, не са открити, но вероятността от заразяване е висока, тестове се повтори няколко пъти подред.

Как за лечение на глисти

За лечение на глисти използват специални лекарства против глисти. Избор на лекарства от червеи, зависи от конкретния вид червеи, открити на пациента. Лекуващият лекар ще ви предпише хапчета, насочени към избавяне от паразитите. Лечение на глисти се провежда в дома си.

Критерий за излекуване са повтарящи се отрицателни резултати от анализи на кала човек на яйца на глисти.