Симптоми и признаци на глисти при възрастен човек

Към днешна дата нивата на разпространението на заболявания, причинени от болести, паразити, остава висок. Сред децата в предучилищна възраст и началното училище, най-често заразяването pinworms. Ако в семейството има дете, то в повечето случаи на заразени и възрастни. Още една от много често срещаните гельминтозов, които се срещат в страните с умерен климат и не винаги протичат с изразена симптоматикой, е ascariasis. За възрастни хора, хобита, които са свързани с лов и риболов, също се характеризират с дифиллоботриоз и трихинелоза.

глисти в организма на човека

За разлика от децата при възрастните по-силен имунитет и мачо на организма, в резултат на което за появата на симптоми на заразяване с червеи се изисква голяма паразит натоварване. Повечето червеи не е в състояние да завършите целия цикъл на развитие на организма, и техният брой се увеличава само при повторно заглатывании яйца. Така че хората, които са вътре има глисти, често ги има в такива количества, че симптомите на червеи при човека не се проявява никога или дълги години. Най-често срещаните видове червеи живеят от няколко седмици до две години. Други обаче, като например свинския, бичи и други цепни, могат да паразитират в човешкото десетки години. Също така има опасни глисти, които не са долгожителями, но са в състояние на безкрайно да се размножават в организма на хост (джудже цепень, анкилостома и др).

Helminthiasis, причинени от различни видове патогени, могат да протекат под прикритието на заболявания на стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдовата система, както и заболявания на дихателната система.

Общи симптоми и признаци червеи при човека

В повечето случаи симптомите на червеи при човека дълго време не се проявява изобщо, въпреки че вредят по този начин те нанасят. Но всичко зависи от инфекциозни на товара и вида паразити.

Най-вероятните симптоми, наличието на червеи при човека е общо неразположение, бърза умора, слабост, сърбеж в областта на задния проход.

Към основната черта на глисти, които особено често могат да станат видими при човека (особено дете), се отнасят остра загуба на телесна маса, анемия, слабост, отпадналост, бледост на кожата, разстройство на храносмилането (като запек и диария), повръщане, наличие на кале признаци, например сегменти на глисти или възрастните са кръгли.

Освен общите симптоми и признаци, червеи при човека, тяхната наличност и има редица специфични прояви, които са индивидуални за всяка система на организма.

Стомашно-чревния тракт

Ако основното място на локализация на глистных на клиентите е лумена на червата, основните характеристики на този състояния, които ще бъдат нарушения на функциите на храносмилателната система. Основните признаци на глисти при възрастни при поражението на храносмилателната система могат да се разделят на:

 • редуване на запек и диария;
 • гадене и повръщане;
 • болката в корема, която има ясна локализация;
 • прекомерно подуване на корема.

Степента на выраженности на тези симптоми е индивидуална за всеки човек, а също и на конкретния клиничен случай.

Прекалено голям брой възрастни глисти в skylight стая на червата може да доведе до нейното пълно или частично припокриване, да предизвиква устойчиви нарушения на стола.

симптоми на цнс червеи

Централна нервна система

В резултат на жизнената дейност на повечето червеи е на токсични вещества, които причиняват феномен на обща интоксикация на организма. Постоянното излагане на токсични вещества в организма води до формирането на устойчиви нарушения на централната нервна система. Основните нервни признаци обезпаразитяване при възрастни изглеждат по следния начин:

 • главоболие с различна степен на интензивност
 • виене на свят
 • усещането за гадене, понякога повръщане
 • повишаване на температурата на тялото до треска
 • болка в големи и малки стави.

Недостиг на витамин, който е постоянен спътник гельминтозов, в съчетание с токсични въздействия въздействие върху нервната система води до формиране на синдром на хроничната умора, загуба на концентрация, внимание, а също и повишена сънливост или безсъние.

Кожни воалите

Към днешна дата е напълно доказано, че червеите и алергии при възрастни обединени на причинно-следствената връзка. При хората, страдащи гельминтозом, рязко се влошава състоянието на кожата покрива. Продукти на жизнената дейност на повечето червеи, се възприема от човешкото тяло като чужди агенти, което води до формирането на алергична реакция.

В резултат в прекомерно производство на организма на основния невротрансмитер алергии — хистамин, се наблюдава появата на повърхността на кожата покрива на специфични обриви, отоци. Освен това човек започва да се притеснява постоянното усещане за сърбеж, може да се появи кашлица, запушване на носа.

Имунната система

Заедно с намаляване на всички функции на организма се случва рязко потискане на имунната защита на човека. Намаляване на защитните сили на организма може да доведе до изостряне на вече съществуващите хронични заболявания или да доведе до образуването на възпалителни заболявания на носната кухина, устната кухина, органи на женската полова система.

Забележително е, че една от възможните причини за появата нощно хъркане може да бъде наличието на глистных вредители в организма.

Симптомите най-често срещаните гельминтозов

Характеристики на клиничните прояви, както и на степента на тяхната интензивност пряко зависят от вида на причинителя. За пример ascariasis могат да се наблюдават първите симптоми на глисти при възрастни вече по-късно от 2 дни от момента на заразяване по време на миграция на ларвите кръвоснабдяване. Някои толкова паразити имат инкубационен период до 18 месеца.

ascariasis

Ascariasis

Основните симптоми на ascariasis при възрастни е пряко зависи от фазата на жизнения цикъл на обезпаразитяване. Миграция на ларвите на патогени ascariasis се случва под средство попадащи в кръвното русло и по-нататъшно разнесения с тока на кръвта в тялото. Ако ларвите попадат в тъканта на белите дробове, а след това основните симптоми на заболяването може да се нарече появата на субфебрильной температура, суха кашлица, слабост, общо неразположение. В тежки случаи е възможно развитие на гнойного бронхит, както и пневмония. Когато с удар кръвта на ларвите на ascaris, попаднали в стомашно-чревния тракт, става нарушение на функциите си. При хората, страдащи от паразити, се случва остра загуба на телесна маса.

Enterobiasis

Най-характерната и ясно изразен симптом на дадено заболяване, е появата на силен сърбеж в областта на задния проход, който се засилва през нощта. Още един важен диагностично признак на инфекция е продължителността и честотата на появата на сърбеж. В този случай сърбеж продължава не повече от 2 дни подред, след което сами изчезва и се появява отново по-късно вече 2-3 седмици.

Нарушения в schistosomiasis, hookworm morbo, richocephalosis, дифиллоботриоз

Обединяване на данни разновидности гельминтозов се дължи на факта, че всеки от тях дава подобна клинична картина. В резултат на умерена дебит (при сравнително малък брой паразити) подобни заболявания е нарушаване на баланса на нормалната и инфлуенца микрофлора в червата, така че основните симптоми при възрастни, се изразяват под формата на дисбактериоза, болки в корема, поява на мехури, диария (в т. ч. с кръв). При по-тежко протичане на симптомите е много по-сериозни.

До други прояви на тази група гельминтозов може да се дължи авитаминозы, В 12-дефицитную и железодефицитную анемия, дефицит на витамин А.

Schistosomiasis (пикочно-половата)

Развитието на този вид шистосомоза се проявява под формата на нарушения в уринирането, както и на характерни примеси на кръв в урината.

Трихинелоза

Посочената разновидност на гельминтозов най-често се проявява под формата на следните симптоми:

 • повишаване на температурата на тялото до фебрилно състояние;
 • появата на оток на лицето, и особено на клепачите;
 • спонтанни болки в мускулите.
strongyloidiasis

Strongyloidiasis

Причинител обикновено действа pretium ешерихия. Тази разновидност на глистных вредители се характеризира с изгодното увреждания на органите на стомашно-чревния тракт. Към основните симптоми на тази болест може да се дължи на:

 • увреждания на жлъчния мехур и жлъчните пътища;
 • нарушения диария (гадене, повръщане, диария, диария, метеоризъм);
 • алергични реакции с различна степен на выраженности.

In clonorchiasis, fascioliasis, описторхоз

Представена група гельминтозов засяга предимно паренхиму на черния дроб, жлъчния мехур, и желчевыводящие канали. Най-вероятните симптоми при описторхозе при възрастни изглеждат по следния начин:

 • увеличаване на размера на черния дроб и далака (гепатоспленомегалия);
 • повишаване на концентрацията на билирубин в кръвта (желтушный синдром);
 • развитие на хроничен панкреатит и in holecistoholangit;
 • нарушения от страна на централната нервна система.

В статията са описани симптоми и признаци на част от най-често срещаните видове червеи, които заразен човек. Някои особено зоонозные helminthiasis, може да има различна клинична картина, включваща увеличение на части от тялото, топки под кожата или в очите, частично и пълна загуба на зрението без връщане. Потвърди или опровергае инжектиране може само под средство за преминаване на специални лабораторни анализи, които е предписал лекуващият лекар индивидуално.