Какви кръвни изследвания за паразити трябва да се явя?

Анализ на кръвта на паразити — задължителна процедура за всички, които работят в областта на медицински услуги, образователни институции, с животните, или планира да посещават образователни институции. За разлика от изследвания на изпражнения, модерни кръвни изследвания за хелминти осигуряват по-точен резултат, дават възможност да се оцени степента на инвазивност и проследяване на ефективността на лечението. Се извършват изследвания от този тип бързо и не изискват много време за декриптиране.

анализ на кръвта

Кога и на кого трябва да се явя на анализ на кръвта на гельминтоз?

Тъжната медицинската статистика показва, че повече от всеки 3-ма души проблем обезпаразитяване и днес е актуална. Домакинството транспорт, офиси и учебни заведения, на немити зеленчуци и плодове, договаряне — всички тези обичайно за всеки възрастен и дете на делото и се превръща в основен източник на заразяване с паразити. Дори ако симптомите не се проявяват веднага, така или иначе паразитите се оказват изключително негативно влияние върху човешкия организъм: причиняват влошаване на апетита, насърчаване на развитието на алергии, болки в повредената орган, лошо храносмилане, понякога са в състояние да причинят смърт. Като се има предвид това, трябва да паразити анализи на всеки човек (желателно е всяка година).

Не може да забави с изследване, ако толкова се проявяват характерните за гельминтоза симптоми:

 • остра загуба на тегло;
 • уртикария;
 • честото гадене;
 • отвращение към храната;
 • рязкото намаляване на хемоглобина;
 • раздразнителност или безсъние при децата.

Освен това, може да се нарече също така група от хора, които задължително на всеки 6-8 месеца, трябва да провери за кръв. До такъв, по-специално се отнасят:

 • лица, живеещи в местности с чести изблици на гельминтоза;
 • тези, които работят в образователните институции се занимават с малки деца;
 • медицински специалисти;
 • всички служители храна посредници;
 • на лицето, работещи с животни, както и членовете на техните семейства (ветеринарни лекари, работници мясокомбинатов, овчари, собаководы, работниците от цирк и зоопарк, и т.н.).

Освен това, анализът на кръвта на глисти трябва да се явя на всички деца в училищна и предучилищна възраст, които в скоро време трябва да посещават учебно заведение, чаши. Разгледайте кръвта на паразити трябва да бременни, деца в навечерието на ваксинация. Освен това, повторни анализи на стойност дари, след като през който са преминали курс на лечение от паразити.

IFA като един от най-ефективните методи за диагностика

elisa кръвен тест

Най-популярният и достоверен анализ за днес експертите наричат имуносорбентен анализ на кръвта на паразити. Основната цел на тази точност на лабораторен метод — да се разкрие в кръвта на антитела към един или друг предвид паразити. Имуноглобулини (така се наричат антитела) са естествена реакция на имунната система, и да имат за цел неутрализиране на негативното представител.

Да се постави точна диагноза и да разбера с каква интензивност протича заболяването паразити, колко дълго продължава, специалистите успяват с помощта на 3 различни вида имуноглобулини:

 1. Клас А. Запис в кръвта на дете или на възрастен човек, около 2-4 седмици след заразяването. При почти 80 % от тях се отделя в лигавицата и само 20 % остава в кръвта. След лечение на имуноглобулини от клас А, могат да присъстват не повече от месец. Ако повторен анализ на паразити отново ги открие, значи, болестта преминава в хронична форма.
 2. Клас М Най-бързо реагират на присъствието на паразита. В кръвта се откриват вече са на 5 ден от момента на заразяване. Заедно с това, дълго време те не се държат — до 2 месеца, а след това постепенно се отделят. Благодарение на този показател е лекар, може да се направи извод за наличието на остър гельминтоза в определен момент.
 3. Клас G. се Появяват сравнително късно — в рамките на 1 месец след глистной нашествия. Въпреки това, те се извеждат по-дълго от шест месеца. Те се използват, за да се разбере, колко дълго човек страда гельминтозом.

В сравнение с други лабораторни методи, ELISA има няколко предимства, по-специално:

 • висока точност;
 • възможността да се определи фазата на болестта;
 • гъвкавост;
 • възможност за използване за масово изследване на населението;
 • подходящ възрастен и дете.

Имуносорбентен анализ е подходящо да се използва за идентифициране на такива видове гельминтоза, като:

 • лямблиоз;
 • трихинелоза;
 • евро;
 • ascariasis;
 • цистицеркоз;
 • описторхоз;
 • эхинококкоз и други.

Гемо сканиране за откриване на паразити

гемосканирование кръв

Гемо сканиране — един от най-модерните тестове за паразити при деца и възрастни. С негова помощ успява да разкрие следното:

 • специален вид паразит;
 • структура и брой на белите кръвни клетки;
 • броят на червените кръвни телца;
 • степента на вискозитета на кръвта;
 • състоянието на имунната система;
 • присъствието на гъбички и вируси.

За разлика от ELISA, гемо сканиране предвижда ограда на само няколко капки кръв от пръста. Течността се поставя на стерильное стъкло, а след това внимателно се разглежда под микроскоп. Сума на увеличенията са съответно 1800-2000 път. При това не трябва да е съвсем без допълнителна обработка (използването на ензими, оцветители, отводняване и т.н.). В съвременните клиники и изображението се извежда на монитор, а защото самият пациент има възможност да наблюдават процеса на проучване, за да се уверим в наличието на гъбички и червеи. Шокиращо може да се превърне в образ на ларви на паразити. При необходимост се извършват на снимка, или се осъществява видеозапис и изследвания.

Това е експресния метод, защото информация за състоянието на здравето на пациента може да научите в рамките на 10-15 минути.

Заслужава да се отбележи, че като самостоятелен метод за откриване на паразити гемо сканиране в действителност не се използват. Цялата работа е в това, че в човешкото тяло може да бъдете различни видове паразити с различно място и локализация. Далеч не във всеки случай става миграция на ларвите в кръвта. Има съмнения за наличието на червеи позволява намален брой червени кръвни телца (тъй като някои паразити се хранят с кръв и хранителни вещества), увеличен брой на белите кръвни клетки (показва борбата на организма с паразити), гъста плазма.

Други методи за диагностициране на

Ако с помощта на 1 метод да се разкрие гельминтоз не успее, лекар, се препоръчва допълнителни лабораторни изследвания:

 1. Серологический анализ. Също се отнася до иммунологическим варианти, както и на IFA. Въпреки това, за разлика от последното, първата има за цел да се изследват не кръв, а серум. За да получите информация, лекар трябва да се използва реакция между антитела и антигени. Серологический анализ не се извършва за всички видове обезпаразитяване, а само това, в което лекар има съмнение. Ако в тялото на човека има паразити, специалист забележи ясна реакция.
 2. PCR-диагностика. Не дава възможност да разберете етап на развитие глистной нашествия, и не се препоръчва при установяване на всички видове паразити. С нейна помощ можете да разберете само, присъстват ли в човешкото тяло са прости хелминти. Основната задача на лаборанта в такъв случай — търсене на ДНК и РНК на паразита. При това не играе никаква роля, ще бъде паразит, жив или мъртъв. Отдаване на проучване има възможност всеки материал, по-специално, урина, кръв или кал. За по-голяма автентичност на такъв анализ може да се откаже няколко пъти.
 3. Вегетативния резонансен тест. Методът се основава на откриване на резонанс между човешкото тяло и наркотици. Като последните действат информационни носители, различни видове червеи. Всички честотни данни на всеки вид паразити са били регистрирани от учените още през 1989 г. НАПРАВЛЕНИЯ (както се нарича още този метод) се извършва само в лабораторни условия и дава възможност да се разкрие в какво състояние е имунната система на човека в определен период от време. Така, с помощта на АРТ лекар може да разберете, страда ли организма от алергии, има ли в него токсични, бактериални, паразитно влияние или не.
 4. Неуспешно анализ на кръвта. Надценени или, напротив, заниженный хемоглобин, намален брой на червените кръвни клетки, увеличен брой на еозинофилите — ето основните признаци, които дават възможност предположи наличието на паразит в човешкото тяло.
подготовка за анализам

Как да се подготвите за изследването, и как да разчете резултатите?

Характеристики на отдаване анализ на пряко зависят от това, какъв метод трябва да се използва, както и наличието на всякакви видове паразити подозират. Обикновено ограда на кръв се извършва от виена, и в отделни случаи (гемо сканиране) от пръста си. Достатъчно е само 10-15 мл кръв, за да се установи диагнозата.

За да получите максимално вярна информация, е необходимо да се спазват определени правила за отдаване на клиничен анализ:

 1. В навечерието на деня на кръвни пациентът не трябва да се консумират прекалено солени, мазни храни, защото тя може да промени нивото на левкоцитите); храни, които могат да причинят алергии — мед, цитрусови плодове (повишават нивото на еозинофилите, което също има място при гельминтозе); храни, богати на етерични масла — чесън, лук, джинджифил (влияе и на активността на паразитите).
 2. По-добре да дарят материал на празен стомах. Допуска се в малко количество чиста вода.
 3. Задължително трябва да уведомите вашия лекар за лекарства, които са били използвани през последните 2 седмици.
 4. Не се препоръчва за няколко дни до предаването на анализи, да използват всички физиотерапевтични процедури (включително флюорографию, УЛТРАЗВУК, рентгенографию).
 5. Поне за една седмица до оградата на кръвта да се откаже от алкохолни напитки и лекарства, които съдържат голяма концентрация на етилов алкохол.
 6. От тютюнопушенето трябва да се откажат поне за 2 часа до пускането на анализите.

Ако силен гельминтозом била бременна, изследване е необходимо и за новороденото. При него кръвта се качва от пъпната връв или плацентата.

За извършване на проучването, като правило, е достатъчно за 2-3 дни. Малко повече време (до 5 дни), ще трябва да прекарат в случай, че се извършва пакет имунологични изследвания в различни видове паразити.

оценка на резултатите от

Интерпретация трябва да се ангажират само от специалист. Най-лесен за ззд остават гемо сканиране и PCR-диагностика. Те или се откриват паразити или ларви, или не.

По-сложно е положението с един метод, който трябва да се нарича на IFA. Лекарят е длъжен да вземе предвид имуноглобулини веднага 3 групи. Така, за остра форма на болестта може да кажеш, ако е била комбинация: имуноглобулини от клас М положителни, а от клас А или G могат да бъдат положителни или отрицателни. За хронична форма съобщават данни: имуноглобулини от клас М са изчезнали, а от клас А и G могат да бъдат положителни или отрицателни.

В случай, ако някоя от посочените по-горе анализи показа положителен резултат, дръпна с лечение гельминтоза не си струва. След пълното, определен лекар на курса на лечение е необходимо отново отдаване под наем на анализ, но това трябва да е около 2-3 месеца след прием на лекарства. Не се знае какви изследвания трябва да се отдава по-добре да се консултирате с лекар-терапевт, гастроэнтерологу или други специалисти.