Как правилно да събира кал за анализ на паразити?

Анализът на изпражненията за яйца глист най-често се предписват за идентифициране на превозвачите обезпаразитяване с цел предотвратяване на разпространението на паразитарной нашествия в групи, осъществяването на контакт с хора.

Задължително отдаване на този анализ за служителите на храна посредници и други професии, изискващи наличието на здравни книжки, също така той е необходим при постъпване на деца в дошкольные и общеобразовательные заведения, при устройството на работа, хоспитализация, преминаване на санаториум за лечение, посещение на басейна.

Анализи

Освен това, изследване на изпражненията за яйца-глист може да се причисли сред диагностични мерки при съмнение за нарушения в гельминтоз. Валидността на резултати от лабораторни изследвания ще зависи до голяма степен от това, колко добре е бил събран биологичен материал. В тази статия обхвана всички въпроси, свързани с отдаване анализи на изпражненията за яйца глист деца и възрастни.

Защо ви е нужен анализ?

До отдаване на анализ на изпражненията за яйца глист не може да се подхожда формално. Лицето, на което той е назначен, трябва да разбере, че идентифицирането на глистной паразитози е важно, на първо място, за него самия. В края на краищата, паразити причиняват сериозни вреди на здравето, някои от техните видове са способни да проникват в черния дроб, мозъка, сърцето и други органи.

Лабораторни изследвания на изпражнения не винаги разкриват инвазию, защото в малка проба от биологичен материал, събрани на анализ, яйца обезпаразитяване може да не се окаже. Паразити снасят яйца, не е постоянно, така че в каловых масите те са разпределени неравномерно.

Освен това, резултатите могат да повлияят пренебрегване на правилата за обучение на анализ, неправилно събиране и съхраняване на материали.

Затова е необходимо строго да се спазват всички правила подготовка за отдаване на анализ, събиране и съхранение на пробата, и осъзнават необходимостта от повторно въвеждане, ако анализът ще покаже липса на паразити.

Какви симптоми могат да означават заразени с червеи?

Симптом, еднозначно сочи за наличието на глисти, е сърбеж и шевеление в ануса, особено осезаеми вечерта и през нощта. Това е типично за энтеробиоза – нашествия pinworms. Нашествието на други видове обезпаразитяване не е толкова ясно и характерна клинична картина, процедурата може да бъде неизразени, или свойственной и много други заболявания.

Подозрение за гельминтоз може да предизвика следните симптоми:

  Чревни разстройства
 • Намаляване на апетита, чак до пълното му отсъствие;
 • Метеоризъм и чревни разстройства;
 • Наличието на кръв и слуз в каловых масите;
 • Загуба на телесна маса;
 • Чести-главоболие, нарушения на съня;
 • Постоянно усещане за упадък на силите;
 • Бледност на кожата;
 • Отслабването на имунитета, изразяващо се в излагане на чести настинки;
 • Скърцане със зъби по време на сън;
 • Кожни проблеми.

При поява на поне няколко от тези симптоми трябва да се подложи на изпит, включително и за идентифициране на паразитарной нашествия.

Как да се подготвим за анализ?

Да повиши степента на достоверност на резултата анализ на изпражненията за яйца-глист, трябва преди да го раздаде се спазват определени правила.

Няма смисъл да се изследват изпражненията за яйца на глисти в следните случаи:

 1. При прием на анти-паразитни лекарства и веднага след техния курс;
 2. След рентгенографического проучване с употребата на наркотици бариев;
 3. След маслени клизми.

Във всички тези случаи вероятността за откриване на яйца обезпаразитяване се доближава до нула, и резултатите от анализа може да бъде показателно.

Също така намаляват ефективността на научните изследвания може прием на някои силни лекарствени средства. Ако те не са жизнено необходими, а след приемането им трябва да се спре за 3 дни до събиране на изпражненията за анализ.

Ако пациентът преминава курс на лечение, който не може да се прекъсне, например курс на прием на антибиотици, това отдаване на анализ на изпражненията за яйца глист е по-добре да отложи до края, тъй като в условията на изменившейся среда в червата размножаване обезпаразитяване се забавя, и техните яйца могат да бъдат открити.

Оказва влияние и на резултатите от научните изследвания и състава на храната, която човек яде в навечерието на събирането на биологичен материал. При консумация на продукти, които допринасят за увеличаване на газообразованию и послаблению на червата, хранителни маса бързо преминават през стомашно-чревния тракт, както и вероятността съдържание в изпражненията, яйца на паразити, намалява. Така че за 1-2 дни преди събирането на изпражненията за анализ на яйца на глисти се препоръчва да се изключи от диетата на храни, причиняващи облекчаване на червата.

За всеки човек е съвкупност от тези продукти е различен, но като цяло, към тях се отнасят:

  Цвекло
 • Прясно и кисело зеле;
 • Прясно цвекло;
 • Кайсии, сливи;
 • Сушени сини сливи;
 • Грозде;
 • Райска ябълка;
 • Кисело мляко;
 • Краставици, тиквички, тиква;
 • Бобови растения;
 • Диня, пъпеш.

Също така не се препоръчва употреба на продукти, окрашивающих кал в величина, цвят – вече посочената цвекло, боровинки, череши, касис.

Придържайки се към тези прости правила, може значително да увеличат вероятността за идентифициране на глистной нашествия и навреме да се започне лечение.

Какви са правилата за събиране на изпражненията за анализ?

Ако са били спазени всички правила за обучение за изследване на каловых на масите за наличие на яйца на паразити, споменати по-горе, това може да се произвежда ограда проба материал за анализ. Обикновено този момент предизвиква много въпроси: колко трябва да кала за анализ на яйцето-глист, какви са правилата за събиране, възможно ли е да съхранява материала, събрани и т.н. ще Разгледаме по-подробно отговори на тези въпроси.

Лабораторията не се приемат за анализ на лкд в кибритена и други картонени кутии за събиране на материала може да се вземе малка стъклена купа с плътно с капак или се купуват в аптеката специален пластмасов контейнер за събиране на изпражненията. Този контейнер удобството, че той е снабден с лопата за събиране на проба и плътно затварящ се капак, без пропускающей миризма.

Стерилизира стъклен контейнер, а още повече – аптечную, няма нужда. Буркан и покрийте достатъчно четка сода за хляб и внимателно изплакнете с чиста топла вода и контейнер за събиране на изпражненията измиване не е необходимо.

Ако събирането се извършва в домашна контейнер, след което да го направи по-удобно само за еднократна употреба лъжица. Човек може да се покрива с памучна свещ пръчка, няколко съвпадения. Използва за тази цел предявяване на улицата щепками и прутиками е невъзможно, тъй като на тях могат да се окажат яйца на паразити, което ще доведе до изкривяване на резултатите от анализа.

Трябва ли да се мият?

Ако при събиране на урина за изследвания трябва да се мият, за да се избегне в биологичен материал секрети и микрофлора, обитающей на половите органи, а след това при събирането на изпражненията за анализ на яйца глист се мият, не се препоръчва.

Някои видове червеи (pinworms) снасят яйцата си около задния проход, също в ануса може да остане яйца на глисти от предишната дефекация.

По време на преминаването на каловых масите, те могат да се окажат в първата доза биологичен материал, което увеличава вероятността от откриване на глистной нашествия.

Клизма

Как правилно да събира кал за анализ?

Трябва да пречиствам в чиста суха саксия или на кораб. Не е позволено да "разобличи" материал от вода, тоалетни. Също така трябва да следите, за да изпражненията не попадна на урината, изпразване на пикочния мехур е необходимо на друго място.

Ограда материал се произвежда на няколко места на фекалиите: от входно период, от средата и края, с повърхност и дълбочина. Проба от изпражненията на анализ трябва да бъде приблизително равна големина на орех.
Веднага след оградата на контейнера трябва да се затварят плътно, за да материалът не высыхал.

Как може да дефекацию?

Физиологични процеси, които не винаги се поддават на контрол на съзнанието, да накара червата дават продукти от жизнената при поискване е почти невъзможно. По-лесно само да събира кал за анализ на яйца на глисти тези хора, които са свикнали изпразване на червата сутрин след събуждане, тъй като лаборатория, като правило, се вземат биологични материали за изследване сутрин.

За стимулация до изпразване на червата не се препоръчва да се прилагат клизми, анални свещи, тъй като това намалява вероятността за получаване на надежден резултат на анализ на яйцето-глист, която и без това не е твърде висока.

Да сутрешния дефекацию естествено е възможно, след като направихме следните насоки:

 1. След събуждане изпийте чаша хладка вода;
 2. След 15-20 минути позавтракайте;
 3. Ако в продължение на 20 минути след закуска ви не искаше тоалетна, направете лек самостоятелно масаж на корема и упражнения за усилване на перистальтики на червата.

Самостоятелно масаж на корема се извършва в легнало положение по гръб. Отпуснете корема, произвеждат галя около пъпа по спиралата, посоката на движение на часовниковата стрелка. По-удобно е да се направи, свити пръсти на юмрук.

След масаж направете следното упражнение за стимулиране на червата до изпразване на:

 • Застанал на четири крака, втягивайте и расслабляйте корема;
 • Лежи на гърба си, дръпнете колене до брадичката, а след това се върнете в изходна позиция.

Ако всички тези мерки не доведоха до действия, това означава, че материал за анализ трябва да се събират предварително.

Но преди да преминем към следващата точка на този член, и да разберете, колко може да се съхранява на изпражненията за яйца глист, не забравяйте препоръчва по-горе метод за подобряване на перистальтики на червата. Използвайки го всеки ден, вие бързо тренираш тялото си до редовно сутрешното си изпразване на червата, което, несъмнено, ще бъде много полезно за вашето здраве.

Колко може да се съхранява материала, събрани?

Да се съхранява извадка от материала за анализ на яйца глист е необходимо в плътно затворен съд, завязанной в найлонова торбичка в хладилник, при температура 6-10°C. При този начин на съхранение лкд не пресъхва, яйца на глисти, ако те са налични в пробата, не видо-да се променят и да бъдат на разположение за идентификация. Време на съхранение не трябва да надвишава 8-12 часа.

Самостоятелно тяло

Как се провежда изследването на материала в лабораторията?

За да се определи наличието на яйца на глисти в изпражненията, както и техният вид се прилагат следните методи лабораторни изследвания:

 1. Отстояване. При този метод материал се разбърква с вода, защитава и се изсипва течната фракция. Така направи няколко пъти. Яйца и фрагменти от червеи имат по-високо относително тегло, затова те винаги остават в утайката. След неоднократной промиване на материала утайката се вижда под микроскоп за наличие на паразити.
 2. In elutriation. Този начин се използва за идентифициране на фрагменти обезпаразитяване. От предоставен на анализ на проба направени полужидкую маса, се поставя в чашка на Петри и, като пинсети светли частици, разглеждат ги под лупа или микроскоп. По този начин успява да идентифицира фрагменти обезпаразитяване и определя техния вид.
 3. Родния тампон. При този метод се под микроскоп, изследват само една капка емулсия, получена чрез разреждане на кала вода. Това позволява да се открият яйца на глисти и най-простите паразити. Но при малки количества в сданном материал, те просто не могат да влязат в исследуемую капка, в резултат на отрицателен резултат на анализа може да се окаже невярно.
 4. Дебел тампон. По този начин по-информативен, т. к. позволява да изследвате по-голямо количество материал, в сравнение с други методи. Проба на грахово зърно се поставя в предметное стъкло и се притиска прозрачен полимер плоча, потопени в течности. След един час проба придобива необходимата степен на прозрачност и изследва под микроскоп. Този метод се счита за най-прогресивен, валидността му е около 85%.

Извършване на анализ на изпражненията за яйца-глист някоя от тези метод не отнема много време, резултатът може да бъде готов в рамките на деня на пускането. Забавяне, обикновено, са свързани с трафика, лаборатории.

Каква може да бъде оценка на резултата от изследването?

Изследване на изпражненията за яйца на червеи може да покаже само наличието или липсата на паразити, делящи се в стомашно-чревния тракт: кръгли и лентови червеи, метили. За идентифициране на други гельминтозов, например, эхинококкоза, се прилага имуносорбентен анализ на кръвта (IFA).

Ако яйцата и фрагменти от червеи в сданном материал, не са открити, а резултат от анализ на в дешифрира ще бъде отрицателен. Обаче отрицателен резултат не може да гарантира липсата на паразитарной нашествия.

Ако след пускането на анализ на изпражненията за яйца-глист оценка съдържа положителен резултат по отношение на всякакъв вид обезпаразитяване (или няколко), а след това тяхното присъствие не предизвиква съмнение, и на пациента се назначава лечение.

Освен глистной нашествия, с помощта на анализ на изпражненията могат да бъдат диагностицирани от заразяване най-простите микроорганизми: Giardia, dysenteric amoebas, cyclosporine.

Какво се прави при откриване на гельминтоза?

Ако анализът на изпражненията за яйца-глист показа наличието в организма на някакъв паразит, това в никакъв случай не може да се откаже от лечението. Освен, че гельминтоз може да се превърне в пречка за постигане на целта – получаване на работа или обучение, устройства за детето в предучилищна възраст, за получаване на здравни книжки и т.н., той може да нанесе сериозни щети на здравето.

Паразити човек се хранят с неговите жизнени сокове, отнета енергия. Освен това, благодарение на тях намалява имунитета, което може да доведе до развитието на още по-тежки заболявания.

Диагностика

Недопустимо е също така и самолечение. Антипаразитни средства се отличават с висока токсичност. Дори ако един вид паразит е известен, дозировка на лекарството е ефективно срещу него, трябва да се предписва само от лекар, с оглед на всички физически данни и състоянието на болния. Лечението трябва да премине под контрола на специалист, в противен случай могат да възникнат сериозни усложнения, предизвикани от токсични ефекти от антигельминтных средства.

Също така не трябва да забравяме, че яйца на глисти лесно се предават чрез предмети от бита, при лични контакти. Затова при откриване на паразитарной паразитози у човека, се изисква преглед и, при необходимост, лечението на другите членове на семейството му, включително и домашни любимци.

Колко често трябва да се явя на анализ?

Обикновено анализът на изпражненията за яйца-глист дава се еднократно при пристигане в дошкольные и общеобразовательные заведение, на работа, в стационар, санаториум, при извършване на справка за посещение на басейна, както и при преминаване на клиничен.