Глисти при децата

Глисти при децата – доста често срещано явление, тъй като те са по-податливи на влияния на околната среда, и хелминти в организма попадат с мръсни ръце, през пясък и лошо измити хранителни продукти (зеленчуци и плодове). Някои хелминти се предават чрез кръвта на майката на детето в утробата, и по този начин, той вече се появява на светлина с паразити ще живеят в нея в червата или други органи на храносмилането.

Признаци на глисти при децата
 • Симптоми
 • Диагностика и лечение
 • Народна медицина

За съжаление, родителите няма никакви шансове да защити своето дете от този бич, тъй като детето глисти могат да се появят, след като той купува в мръсни басейн, погладит дворовую котка или куче, да се хранят не мытое ябълка и т.н. От болно дете към здравословното се предават само яйца такива глистных паразити, като pinworms и джудже цепень – заразяване на други хелминти изисква узряването на тези яйца в организми от междинните гостоприемници (котки, кучета, едър рогат добитък, риба и т.н.). Затова заразяване на останалите хелминти може да се случи при употреба на дете месо или други продукти на заразни животни, или при директен контакт с тях.

С една дума, глисти при децата трудно да се предотврати и дори ако родителите от най-ранна възраст научи детето да се спазват правилата за лична хигиена, все още малко дете може да подхванат инфекция, общуването с деца, детска площадка, игра на двора или в детската градина и т.н.

Най-често глисти при децата се установява в новорожденном и младшем предучилищна възраст възраст. Това се дължи на недостатъчно развитие на имунната система и барьерных функции на стомашно-чревния тракт.

Профилактика глистных вредители (заразяване и тяхното разпространение) трябва да бъде в съответствие с такива прости дейности:

 • миене на ръцете след ходене на улицата;
 • за избягване на близък контакт на бебето с бездомни животни (а понякога и домашни, ако има съмнение в това, че при тях са хелминти);
 • редовно почистване в дома с премахване на прах и миене на подове;
 • внимателното измиване на плодове и зеленчуци преди консумация, както и пълна термична обработка тези храни, като месо, риба и т.н.

Също така за профилактика на разпространение на червеи е на разположение на всеки член на семейството си теми хигиена – кърпи, сапун. Важно е също така да се насладите на индивидуални лъжици, тарелками, чаши и други прибори за хранене.

Промяна в настроението

Симптоми

Признаци на глисти при децата може да бъде изрично изразен или скрити. Според оценки на специалисти, 8 от 10 деца са заразени с хелминти, но в повечето случаи симптомите на заболяването не се проявяват. Това не означава, че хелминти не са за деца заплаха. Напротив, скрита форма на болестта, когато симптомите са изчезнали, е още по-опасна. Първо, защото в организма на детето могат да настъпят процеси, които причиняват тежки усложнения на фона на глистной нашествия, а от друга страна, тъй като такова дете може да бъде източник на зараза за околните (деца, родители), което води до инфекция може бързо да се разпространява.

Ако са открити глисти при децата симптоми патология първо ще носят общеклинический характер. Такова дете ще се оплакват от:

 • звездите;
 • слабост;
 • апатичность;
 • раздразнителност;
 • промяна в настроението.

В повечето случаи тези симптоми са глисти при децата, родителите, се приемат за сложни стреми да реабилитира дете или да прилага към него коригиращи техники. По-специфични симптоми се причиняват глистные нашествия в периода на активно размножаване, в период на миграция на организма, както и в случаите, когато станат причина за развитие на усложнения при бебето.

Разбира се, всеки вид обезпаразитяване може да доведе до свои специфични симптоми. Например, основният симптом при pinworm – силен сърбеж в областта на аналния отвор, възникнал през нощта. Но има и симптоми, присъщи на всички видове обезпаразитяване, сред които:

 • нарушаване на нощния сън, скърцане със зъбни (през нощта);
 • диспептические разстройства (запек, диария, слуз в изпражненията, кръв в изпражненията и т.н.);
 • схваткообразные болка в областта на пъпа (по-точно тази зона е място на локализация на повечето червеи);
 • кожни реакции под формата на атопичен дерматит.
Лекарите

Да разберат, че детето глисти може също при наличие на кашлица, не са свързани с простудни заболявания, на фона на добро здраве (случва с миграцията на някои видове обезпаразитяване на организма), гадене и повръщане, метеоризму, и, разбира се, при излизане на паразита заедно с каловыми масите, което може да се види с невъоръжено око.

Може да изглежда, че вредите, причинени от хелминти тялото на детето не е твърде съществена, за лечение на заболяване не е задължително (казват те, хелминти самите ще загинат с течение на времето). В действителност обаче се замислим върху въпроса, как да се изведат на глисти при децата, трябва да се възможно по-рано – след като са се появили първите симптоми. Защото, в противен случай има риск, че бебето ще изостават във физическото и умственото развитие, както и че при него ще се развие някои усложнения, като се започне от възпаление аппендикса и завършва с остра чревна непроходимостью или дори перфорации на червата. Освен това, според лекарите, повече от половината от всички кожни заболявания при деца са следствие от наличието в организма им на паразити, лечението на които не се извършва.

Следва да се разпределят на няколко групи симптоми, в зависимост от обезпаразитяване, паразитирующих в организма на детето. Така, ако едно дете в тялото на живи червеи клас нематоди (кръгли червеи), симптомите ще са сходни с гореописаните, но при други гельминтозах могат да бъдат други специфични симптоми, на които трябва да се движите лечение. Така, при whipworm и трихоцефалезе при децата се наблюдава разстройство на изпражнения, с примеси на кръв и слуз в него. Също така се отбелязва метеоризъм, повръщане, забавяне в умственото развитие на детето, по-малките деца.

При описторхозе детето се повишава температурата до под-фебрильных показатели, се появяват кожни обриви, увеличени лимфни възли и черния дроб. Също така той ще има болки в стомаха и горния десен квадрант, гадене и повръщане, нарушения в работата на СЧ. На фона На тази глистной нашествия, ако не се лекува своевременно, може да се развие тежък панкреатит и други усложнения.

При токсокарозе, който се среща при деца до 4 години, децата страдат ярко изразени алергични кашлица, при тях се появяват сърбящи обриви по кожата, а също така са засегнати белите дробове, ставите, черния дроб и много други органи. Ако това заболяване не се лекува своевременно, може би развитието на необратими вреди на очите, хориоретинита, кератита и други тежки нарушения.

Анализи

Диагностика и лечение

Задайте повечето гельминтозов може, доставката анализ на изпражненията. Има повърхностно изследване, използвани при энтеробиозе (терени) и по-задълбочено изследване на изпражненията за яйца на глисти. Едновременно изследване е анализ на изпражненията за гуша. Както и се назначава от общ анализ на кръвта.

В някои случаи е показано изследване на кръв за ДНК на едни или други разновидности на обезпаразитяване. Но този анализ е скъпо и не винаги оправдано, тъй като ДНК може да бъде дълго време се задържат в кръвта, така че, дори ако детето няма глисти, анализ може да бъде положително, ако някога той е бил болен на една или друга глистной инвазией.

Лечението включва използване на хапчета за глисти при децата. За съжаление, лекарства, които унищожават обезпаразитяване, притежават достатъчно високо токсични въздействия действие върху целия организъм, така че на такова лечение е оправдано само в случаите потвърдена диагноза гельминтозов. Лекарства за глисти при децата са разделени на няколко групи, всяка от които действа на някои видове червеи.

Както вече беше посочено по-горе, лекарства от червеи за деца лекар взима предвид множество характеристики. Той определя кои лекарства оказват най-губительное действието на едни или други глистные паразитози, както и какви лекарства да нанесе най-малката вреда на организма на бебето, помагайки му в най-кратки срокове да се отървете от болести и тежки симптоми.

Лечението, което позволява да се отърве от глисти, обикновено се провежда на два етапа – лекарства приемат отново в рамките на две седмици след първия курс на прием, което е свързано с цикъл на развитие и размножаване на много паразити, и невъзможността да ги унищожи яйца, когато те се намират в неактивно състояние. За съжаление, в някои случаи се отървете от обезпаразитяване може само с помощта на хирургична намеса, например, когато е настъпило запушване на лумена на червата и се разви на чревна непроходимост.

Методи на народната медицина в борба с хелминти

Съществуват множество народни методи, позволяващи да се отърве от глисти в най-кратки срокове, без да се застрашава здравето на бебето. Разбира се, народни методи трябва да се използват с повишено внимание – най-добре е да се консултирате с личния си лекар, за да се разбере, отговаря на едно или друго средство на народната медицина от червеи за деца (с отчитане на особеностите на техния организъм и здраве).

Народни методи, позволяващи да се отървете от паразити, са подходящи както за съвсем малки деца, така и момчетата са малко по-големи. Така, лечение на паразити в организма на кърмачета може да се извършва по такъв начин се приготвя топъл чеснов бульон и се използва като микроклизм за бебето. Или новороденото са подходящи още такива народни средства за лечение на паразити в организма, като:

  Сок от моркови
 • въведение скилидки чесън в ануса при pinworm;
 • сок от моркови, принимаемый на гладно с мед;
 • клизма с отвара от чесън на топло мляко.

За съжаление, за бебета начини да се отървете от pinworms средства на хората не е толкова много, тъй като им е отказан прием на много продукти, предоставяне на обезпаразитяване губительное въздействие. Но за децата на по-възрастните, а също така и за възрастни, народни начини са многобройни и ефективни, сред тях:

 • употребата на настойка от пелин с мляко;
 • отвара от бял оман и жълтениче в равни пропорции;
 • прием на гладно конопено масло;
 • консумация на тиквени семки.