Яйца на глисти (обезпаразитяване): от началото до появата на индивиди

Хелминти – това е научното име на паразити-глисти. Как изглеждат яйца на глисти, интересува много, защото те стават гости в нашето тяло. Те живеят в организми на човека, животните и растенията. Повечето от тези паразити отдавна са се приспособили към живот на открито на свеж въздух, по земя и вода. Техните яйца са открити в земята, водата и дори "витают" във въздуха.

Женската гельминта

Някои сведения за гельминтозе

Към днешна дата, изучени повече от 300 вида червеи, 70 от които, живеят на територията на нашата страна. Световната Здравна Организация отнесла гельминтоз на особено важен инфекции. Броят на заразените от хелминти може да варира от 20 до 22 милиона души.

До helminth взето, класифицирани червеи 3 класа:

  1. Плоски червеи (лента) – много дълги, се хранят с кръвта на гостоприемника. Най-често се срещат бичи и свински цепни, эхинококк.
  2. Кръгли червеи (нематоди) – имат различни размери, са двудомно. Най-често са кръгли и pinworms.
  3. Трематоды – винаги двуполые biohelminths, на главичката са нещастници, с помощта на червей се прикрепя се към органи на страната домакин. Към тях се отнася schistosomiasis и други.

Наличието на червеи опасно по няколко основни причини:

  • паразитите са способни да нанасят механични повреди на вътрешни органи;
  • причиняват нарушаване на обмяната на веществата;
  • продукти от жизнената обезпаразитяване тровят тялото на собственика;
  • наличието на червеи може да доведе до други заболявания.

Хелминти снасят яйца, които попадат в човешкия организъм основно алиментарным чрез (с храна или вода), или при неспазване на нормите за хигиена.

Описание на външния вид и структурата на най-известните обезпаразитяване

Хелминти Външен вид Структура
Pinworms Това са малки кръгли червеи в бял цвят, обикновено техният размер не по-голям от 1 виж На предната част На тялото pinworms се намира vesicle. С помощта на helminth се поставя вътре в червата, причинявайки механични повреди. На другия край на червея заострен. Оттук и името на pinworm.
Кръгъл Достатъчно голям червей, дълъг около 20 см, а на ширина 6 мм Женската е много по-голям мъж. Е червеникаво-бял цвят с загнутым опашка. Тялото е покрита с кръгъл здрава епидермиса, който не се разтваря дори на стомашния сок. На главата края на кръгъл разполага с устата си, около устата три устните.

Веднага през устата в тялото се намира кръгъл хранопровода и червата, състоящ се от права тръба. Паразиту остава само заглатывать готов и усвояване на храната си.

Whipworm Малък червей. На дължина достига 5 см, а в широчина не по-дебели от човешки косъм, не по-голям от 0,5 mm. Има остър край, вкопчил им за лигавиците. На предния край на гельминта (3-5 см) утончен до дебелината на косъм. Задния край на по-дебел край. Тя е поставена на червата. При жените в задния край има матката.
Toxocara В своите размери Toxocara достига до 10 см на дължина. Мъжките са по-малки.

 

Toxocara – червей, бял цвят. Тялото му вытянуто, прилича на тънък цилиндър. Ротовое дупка има три устните.
Trichinella Се отнася до кръгли червеи, както малки размери. На дължина не повече от 5 мм. Основната им черта структура е едностранен на стомашно-чревния тракт.
Бичи цепень (солитер) Червей много големи размери. Има дълго тяло във вид на лента. Колко метра на дължина достига бичи цепень?! Той гигантски размери до 30 метра! Сколекс (глава) има 4 силни нещастници, без крючьев. Корона тения малка. На шийката на матката расте членики, размерът им е от 1 до 2 хиляди. Матката е добре развита, изпълнен с прозрачни яйца. При половозрелого цепня членики се отделят, се движат с изпражнения или отделно излизат навън от червата.
Свински цепень

(солитер)

Неговата структура е много подобен на говедата tapeworm. Но по размери тя е в няколко пъти по-малко бичи цепня – не повече от 3-5 м. Свинска тения се нарича въоръжен цепнем. При него върху главичката с изключение на 4 нещастници, има на разположение 32 клинове. Членики цепня са около 50 хиляди яйца.
Лентец широк Още един дълъг червей, дължината му може да бъде повече от 10 м. Тялото на червея се състои от малка плоска глава, не повече от 5 мм. От двете страни са дълги, плоски и цепка-нещастници. От тях червей, придържайки се за стената на червата.
Эхинококк Принадлежи към класа на глисти, helminth малки размери. Му главичката има кукички и смукала. Эхинококк се състои от 3-4 сегменти. "Въоръжен" паразит нещастници и крючьями. По члениках от паразита са разположени половите органи, а в третия – на яйца. Те разделят своите членики, а тези, които имат способност да се придвижват сами.
Описторхоз дребния Дребен червей, с размер до 1 виж На главичката има ротовая издънка. Червеят е 2 нещастници, с които се фиксира върху гладка повърхност. Има ротовая и коремната нещастници. От устната нещастници отива глътка, а след нея хранопровода и червата. В задния край на паразита има выделительный орган.
Черен дроб сосальщик

Характеристики на жизнения цикъл на червеи

Продължителността на жизнения период от червеи е различна. В някои от тях тя може да продължи година-две, а при други паразити по 10-15 години! Така че сред обезпаразитяване има своите столетници. Например, pinworms живеят изобщо не е дълго, не повече от 6 месеца. Плодовитостта им е достатъчно висока. Предвид това, че яйцата на pinworms много леки, те могат да бъдат дори във въздуха, който дишаме.

Яйца кръгъл и власоглава попадат в организма чрез храната

Кръгъл и whipworm живеят повече от 2 години. Първите живеят до 2 години, а последният – в рамките на 3-4 години. Но това не е най-страшна фигура!

И тук е рекордьор сред червеи, които нанасят огромни щети в човешкото тяло е свински цепень. Продължителността на живота достига до 20-30 години!

Специалисти, ставившие различни преживявания и експерименти върху червеи, са направили заключение, че температурата на местообитанията засяга поведението на гельминта. При повишаване на температурата на тялото на пациента аскарида спонтанно напуска тялото. Така при температура 40°С активност кръгъл да се увеличи няколко пъти.

Понижаването на температурата в околната среда на обитаване кара гельминта предприемат действия – отхождение от тялото.

Един от методите за дезинфекция – това е сготвянето. Например в рибата умира паразит, достатъчно варете в продължение на 30 минути. Замразяване при различни температурни режими, за да се ускори процеса на работа. При температура -15°С срок на замразяване – 30 дни. При -35°С – достатъчно е 10 часа.

Колко трябва да градуса, за да дезинфекцират продукти? Яйцата на ascaris загиват при температура от +55°C. Обработка на детски играчки във вода при температура +70°С ще отнеме няколко секунди.

Снасяне на яйца на хелминти

Повечето паразити снасят яйца, но сред тях има и живородящие хелминти. Това са трихинела.

Как изглеждат яйцата на червеи може да се научи само с помощта на микроскоп. Какъв вид червеи "се установява" в човека, може да се определи като се има предвид техните яйца. А ларви може да се разгледа с невъоръжено око.

Женската гельминта остава в организма до момента на оплождането и по време на света потомство

Колко яйца може да отложи женската гельминта – води в ужас. Toxocara е в състояние за един ден да се отложи 250 хиляди яйца. Между другото, ларви и яйца на глисти много живучее, отколкото възрастните. Женските на някои червеи са убити, след като снасят яйца, така се случва pinworms.

Паразити на всеки клас по свое живеят, да се размножават и да снасят яйца. Например, biohelminth зрели яйца и ларви в тялото на стопанина (крава, котка, куче). Например, biohelminth свински цепень. Ако в човешкото тяло се удари ларва, а след това расте тения в отдел на тънките черва. В случай на заразяване с яйца цепня случаят е още по-лошо. Те мигрират по целия организъм, и могат да разрешат всеки орган. При geohelminths яйца и ларви трябва да узреят извън тялото на стопанина, в почвата. Яйца кръгъл ларвите се развиват в тънките черва. А при добри условия на притока на кръв яйца (ларви) ascaris мигрират по всички органи.

Хелминти Описание яйца Брой в зидария Продължителността на пубертета
Pinworms Яйце pinworms овална форма симетричен. Черупката е гладка, се състои от няколко слоя безцветен. В оплодени яйца вече има ларва. На път pinworms се развива повече от 10-15 хиляди яйца. След снася яйца женска, ларвите в тях узрява по-късно от 6-8 часа.
Кръгъл Едно яйце, което не оплодотворено, има овална продълговата форма. Външна обвивка плътни, с малки напред се покрива. Дъното на яйца изпълнен с жълтеникави клетки. Всеки ден отделя повече от 250 хиляди яйца. След 2-3 седмици оплодени яйца стават инвазионными.
Whipworm Яйца на този паразит е с форма на бъчви, черупката му е многослойна и е прозрачна. Дъното на яйца има малки зърна. 3500 незрели яйца на ден Трябва да е 2 седмици, за да узреят ларви.
Toxocara Яйца с дебелото ситно-бугристой черупка. 200 хиляди яйца на ден. След няколко дни узряват ларви в яйцата. Те стават инвазионными.
Trichinella Размер на ларвите на 0,1 мм За 2 месеца женската ражда повече от 2000 ларви. Женската трихинела ражда живи ларви.
Бичи цепень (солитер) Яйце по форма прилича на овалния флакон сив цвят, има две процес. Циста съдържа около 200 хиляди яйца. Ако в организма циста не една, а броят на яйцата е огромен. Финландците в мускулите запазват живота си в рамките на 3 години.
Лентец широк Яйцата са овални, покрити с гладка черупка, жълт на цвят. На върха на яйцето – на кутията, дъното на гърбица. Ежедневно човек с изпражнения отделя няколко милиона яйца. След 2-3 дни в яйцата се формира ларва.

Обитание обезпаразитяване извън човека

Хелминти могат да обитават не само в организма на човека и организми домашни любимци, както и извън страната домакин. Например, giardia живеят котките в горния отдел на червата, а също така може да ги откриете при речната риба (платика, иде).

Яйца на паразити pinworms са толкова леки, че могат да се намират във въздуха. Заразената хелминти може да бъде и вода. Тя е заразен от засегнатата почва. От водата се инфектира обитающая в резервоарите за риба.

Растенията хелминти също се случват. На тях паразитират само глисти. Те учудва корени и грудки на растения, както и стъбла и листа. Заразяването се случва алиментарным начин – домакин заглатывает яйца червеи с храна. Ако продуктите, залейте с вряла вода, след това яйцата и ларвите загиват.

Ларви, на червеи

Жизнен цикъл на гельминта пример pinworms

В организма на човека, pinworm обитава в няколко части на червата: отдел на тънкото черво, сляпо черво и горния отдел на дебелото черво.

Инвазией за човек е яйце с контролиране на ларви. Заразен хост фекально-орален път. Ларвата се освобождава от черупката на яйца в тънкото черво и се мигрира до места за локализация. След това е процес, така наречената сънна, след която ларвата се превръща в зрял особью.

Хелминти — многоклетъчните паразити

След чифтосване, мъжките умират, се извеждат от организма с изпражненията. Междувременно женската с помощта на мехурчета се прикрепя към чревната лигавица, в тях узряват за яйца. Те са много плодородна, в матката се развива повече от 10-15 хиляди яйца. При узряване на яйцата, женската се движи към анальному дупката. Женската излиза извън границите на червата през нощта, когато мускулите на ануса спокойна. Тя пълзи по кожни гънки на вулвата. Мускулите на влагалището на женската се отпуснете, и започва отделянето на яйца. На повърхността на кожата на тялото е домакин на най-благоприятни условия: температура, влажност, кислород. Колко узрява яйцето?

След 6-8 часа във вътрешността на яйцата, извън човека, се образуват ларви, те стават агресивни.

Нататък женската умира, изсъхва, образувайки буца. От движението на гънки възниква сърбеж. Домакин расчесывает тази област. По ръцете и под ноктите се появиха яйца на паразита. Нататък са възможни няколко начина:

  • Болен, не спазват правилата за лична хигиена, заразява отново. Приема закуска немити ръце.
  • Болни заразени ръце, се докосва до предмети от бита, играчки, дръжки на врати и т.н., заразяване на членове от семейството си.

Не забравяйте, че в нито един шеф helminth не е в състояние размножиться и да се развива. Яйца или ларви задължително трябва да се ангажират цикъл: домакин-земя/въздух-домакин.