Паразити в черния дроб на човека

Най-често черния дроб на човека удари giardia, метили и Echinococcus. Паразити в черния дроб на човека се срещат често, и това е свързано с интензивен метаболизъм, случващото се в нейните тъкани. Заболяването води до намаляване на работоспособността на човека, влошаване на общото здраве, забавяне на развитието в детска възраст. Затова паразити, които живеят в черния дроб, трябва да изгоня, за да се запази здравето на човека.

На паразити в черния дроб

Какви паразити удари на черния дроб?

Глисти в черния дроб — на актуален проблем в паразитологии и гастроентерология към днешна дата. Откриване на дадено заболяване, не зависи от мястото на пребиваване на човека, от неговото социално ниво или възрастови характеристики. Патология обикновено има хроничен характер и висока вероятността от сериозни усложнения. Хелминти, открити в черния дроб, може да бъде отделно заболяване или да се комбинира с други паразити в червата, кръвоносната и лимфната система.

И така, кои заболявания може да се говори за паразити в черния дроб:

 • лямблиоз;
 • ascariasis;
 • эхинококкоз;
 • strongyloidiasis;
 • описторхоз;
 • amoebiasis;
 • schistosomiasis;
 • балантидиаз.

Не е тайна, че черният дроб е жизнено-важен орган на човека, в който се провеждат интензивни метаболитни процеси, свързани с непрекъснатото получаването на кислород и хранителни вещества, кръв, на фона на което тя става много интересно паразити. Паразитируя в тъканите, най-простият и червеи не могат да станат причина за смъртта на човека, обаче те постоянно се отделят токсични и токсични съединения, като резултат на собствения си живот, причиняват непоправими вреди на здравето.

Симптоми на поражение на черния дроб

Глисти, които живеят в черния дроб на човека, предизвикват следните симптоми:

 • желтушный нюанс на лигавиците и кожата покрива, изразен сърбеж по кожата, който може да бъде объркан с алергични;
 • нарушения диария: гадене, повръщане, нарушение на храносмилането;
 • болезненост и абнормно увеличение на размерите на черния дроб — хепатомегалия;
 • обща слабост, усещане за разбитости, влошаване на работоспособността, нарушения на съня, лошо настроение, намаляване на способността за учене;
 • болка в областта на дясното подреберья, като правило, тъп периодичен характер.
Болка

Много често при хората се срещат обриви. Тя се диагностицира далеч не във всички случаи, но външния му вид става в резултат на алергичен механизъм за развитие на глистных вредители, които при хронизации процес предизвикват в организма процес на свръхчувствителност към своите отрови и токсинам.

Като цяло, повишаване на температурата в този случай е траен характер по вид субфебрилитета, т.е. температурата може да се увеличи до нива 37-37,5°C.

Това са общите признаци на паразити в черния дроб, за това как те удари орган заедно, помислете в таблицата.

Тип гельминтозаКак се проявява заболяването
ЭХИНОКОККОЗПри тази болест в черния дроб се формира от няколко кистозни образувания, които съдържат паразити. Болестта протича дълго се крие, след това причинява общи симптоми. Кисти постепенно се увеличава, което води до много неприятни усещания у пациента. При големи кисти се изисква оперативно лечение.
ASCARIASISПричинител на заболяването обикновено обитава червата, кръгли червеи в черния дроб обикновено се оказват мигриращи начин. В тъканите на органа, те създават эозинофильные инфилтрати. Хората се оплакват от сърбеж и кожен обрив.
ОПИСТОРХОЗТрематоды или opisthorchis паразитират в протоках на черния дроб и жлъчния мехур. Причиняват holangiogepatit, преминаващ с болки в корема, симптоми на жълтеница и low-gradu febris.
STRONGYLOIDIASISНаличието на тези червеи в черния дроб води до поражение на тялото с дискинезией билиарной система. Признаци: загуба на апетит, горчив вкус в устата, желтушность на кожата и лигавиците, болки в подреберье. Може би най-болезнена форма на заболявания сред всички останали.
ЛЯМБЛИОЗGiardia предизвикват дискинезию на жлъчните пътища. Признаци: болки в подреберье, гадене, жълтеница.
AMOEBIASISЗаболяването протича по типа на остра форма на хепатит. Черният дроб се увеличава по размери, в тъканите се образуват абсцеси. Признаци: повишена температура, жълтеница, болки в стомаха, увреждане на тъканите на тялото с перспективата за развитие на цироза.
БАЛАНТИДИАЗИнфузории водят към патологична реакция на черния дроб на пальпацию, диария с жилки кръв и слуз, обезводняване, треска и други неприятни симптоми.

Ако необходимото лечение липсва, заболяване достатъчно бързо преминава в хроничен процес. В този случай има нарушение на работата на централната нервна система, човек започва да се оплакват на нарастващи главоболие, световъртеж, повишена раздразнителност.

В упадък случай може да има и прекомерно изпотяване, тремор, очи, ръце и език. Да бъдеш в такова състояние, не всички лекари подозират, че пациентът инвазию като първопричината на заболяването, и прекарват терапия неврози, съдова дистония, и други заболявания.

Как става заразяването?

Да се установят в организма на човек — дете или възрастен, и по-късно, се удиви на черния дроб, глисти могат по следните начини:

 • в процеса на контакт със земята, тъй като яйца нематоди, черен fluke, ascaris и pinworms могат да обитават в почвения субстрат, в резултат на което те лесно попадат в организма заедно с недобре измити зеленчуци и плодове, чрез боси крака и мръсни ръце;
 • при директно взаимодействие със заразен човек, например, pinworms лесно се предават в екип чрез битови предмети, например, легла или мръсни ръце;
 • от домашни животни — чрез слюнка, кожа, контакт с изпражнения други;
Масло от ела
 • когато се използва очевидно не преварена заразена вода, така може да се предава на черния дроб fluke, нематоди и други хелминти;
 • при неправилно обработената храна, например, нарушаване на процеса на готвене на риба, пържоли, както и популярните в последно време роллов и суши в този случай такива паразити като метили, черен дроб на fluke, кръгъл и Echinococcus лесно се заселват в организма на заразен човек;
 • след ухапване от насекоми.

Не е тайна, че именно децата най-често са носители на глистных на клиентите. Обясни, че е проста: на имунитета в детска възраст се формира достатъчно, тялото продължава да расте и да се развива, като се изисква голямо количество сила и енергия. В резултат на отслабена имунна система, както и на свързани с възрастта, слаба киселинност на стомашния сок, в сравнение с възрастните, прави тялото по-възприемчиви към различни по вид увреждане.

Към това от най-ранна възраст детето да бърза по-активно усвояване на околния свят, и той се опитва да направи това не само на докосване с ръце, но и с помощта на устата, опитвайки на вкус абсолютно всичко — както у дома, така и навън. Въпреки цялостна грижа, които са заобиколени от повечето деца, не всички родители могат да се обучава детето в предучилищна възраст прости правила за хигиена. Така че от заразяване с червеи в семейството, където има малки деца, не е застрахован никой.

Диагностика

В съвременните лабораторни условия се определи наличието на черния дроб, както и други видове глисти, не е сериозно на труда. Важното е, да мине пълно диагностично изследване.

Разкриват увреждане на черния дроб паразити ще помогне на следните лабораторни изследвания:

 • общ анализ на кръвта;
 • анализ на каловых масите и дуоденального на съдържанието;
 • анализ на антитела срещу паразити.

В кръвта на човек, страдащ гельминтозом на черния дроб и жлъчния мехур, ще бъде установено повишено съдържание на еозинофилите и антитела, които свидетелстват за това, че тялото се опитва да се бори с непрошенными гости. В каловых масите могат да бъдат разкрити частици на паразити и техните яйца.

Допълнителни диагностическими методи са ЕХОГРАФИЯ-изследване, компютърна томография на коремната кухина, ендоскопско изследване на жлъчния мехур и пътища, както и на червата. Тези инструментални методи за изследване позволяват да се потвърди наличието на болестта.

Лечение на

Няма нужда от паника, ако наистина е потвърдено, че са паразити живеят в черния дроб на даден човек. Заболяване успешно да се лекува и при възрастни, и при деца, и да го лекува, не е толкова трудно, колкото изглежда първоначално. Черният дроб е орган, който е способен да се възстанови и за тази цел е необходимо съвсем малко време. В днешно време има много методи за консервативно и нетрадиционни, позволяващи да се реши проблема на паразити в черния дроб. Повечето от тях са достатъчно результативны, но е препоръчително да назначаването на лечение занимавал се с лекар.

Основите на лечение на глисти в черния дроб са дадени в следващата таблица. Общо то включва три етапа.

ЕтапСъщността на лечение
Етап 1. Премахване на симптомите на отравяне на организма, подобряване на ензимната активност на черния дроб и червата.
 • Спазването на диета, сигнали растежа и размножаването на паразити.
 • Определяне противоаллергических и желчегонных лекарства.
 • Прием сорбентов и ензими.
Етап 2. Интензивно въздействие на паразити.
 • Определяне антигельминтных лекарства, ги възможно комбинация със средства от народната медицина.
Етап 3. Корекция на имунитета, профилактика на инфекция helminthiasis в бъдеще.
 • Спазването на диета.
 • Прием на мултивитаминни комплекси и иммуномодуляторов.
 • Спазването на правилата за лична хигиена.

Всеки выявленный тип открити глистных вредители, които са станали причина за поражението орган изисква извършване на компетентно насрочена терапия, в основата на който е почистване на черния дроб от паразити. С тази цел лекарят взима необходимите медикаментозные средства, често съчетавайки ги среща с народни рецепти за лечение.

 • Специална диета. Предварително преди да почистите с черния дроб, вашият лекар е предписал диетотерапию. Тя се основава на пълно изключване или свеждане до минимум на углеводистой храни, на храни, богати на глутен a отидете, мазни и пикантни храни. Препоръчително е да включите в диетата си зърнени храни на базата на ориз, царевица и елда, месо с минимално съдържание на мазнини, млечни продукти и задушени зеленчуци.
 • Тиквени семки
 • Прием enterosorbents. Прочистване на черния дроб от паразити, не може без лекарства, с sorbent свойства. Сорбенти евакуират от тялото отровни и токсични вещества, изчистването му от ненужното отравляющего баласт.
 • Антиалергичен лекарства. За понижаване на повишена сенсибилизацию на организма, ще трябва антихистаминови средства.
 • Anthelmintic терапия. Антипаразитни лекарства трябва да бъде по индивидуална схема за всеки пациент, в зависимост от неговите възрастови особености, общото здравословно състояние и фаза на гельминтоза.
 • Корекция на имунната система. Ограничена до назначаване на мултивитамини и иммуномодуляторов.
 • Лекарства нормализующие работата на черния дроб (което означава, притежаващи гепатопротекторным и choleretic ефекти). За това, за пречистване на черния дроб и последващи нейната регенерация на увредените клетки и тъкани са преминали успешно, лекарят трябва да назначи средства.

Народното лечение

За да се гарантира, че в кратки срокове да се очисти тялото от паразити в домашни условия, да се нормализира работата на органите на храносмилателния тракт, могат да бъдат допълнени с консервативно лечение на народни средства за защита.

Използване на корени от репей. За да се елиминира признаците на интоксикация на организма, в резултат на което черният дроб ще бъде по-добре чиститься, трябва чаена лъжичка екстракт от корени от репей, която трябва да се разтваря в чаша с чиста вода и се пие на един дъх. Повторете 3 пъти на ден. Курсът на лечение е 7 дни.

Средство от мура. Екстракт от мура има противовъзпалително, антимикробно, дезинфектант и гепатопротекторным действие. Като прочистване на черния дроб от паразити с помощта на борово екстракт? В рамките на един месец, всеки ден се приемат през устата по 50 мл средства 3 пъти на ден, като предварително се разрежда с чиста вода.

Рецептата е от вратига. Ефективно пречистване на черния дроб в домашни условия с помощта на третиране на народни средства за защита може да се извърши с помощта на вратига. Уникалният състав на вратига може не само извежда паразити от черния дроб, но и да се справят с признаци на холецистит и възпалителни промени, които се случват в тялото в резултат на активността на обезпаразитяване и най-простите. Вратига трябва да варя в изчисляването на чаена лъжичка сух материал на 200 мл вода, яде на 3 часа през деня. Допълнително преди лягане може да дъвчете смачкани цветя, растения и след това да се пие чаша вода. Сутринта е необходимо да се допълни лечението използване на лаксативи, за да се ускори отделянето на паразити и продукти на тяхната жизнена дейност.

Лук

Профилактика

Трябва да се спазват следните правила:

 • внимателно измийте всички зеленчуци и билки, които растат в земята, след измиване на тези продукти, се препоръчва допълнително, попарена с вряща вода;
 • не се допуска слягане на хранителни продукти, различни насекоми, като мухи, те също идват в паразитарный цикъл на заразяване с хелминти;
 • преди всяко хранене трябва да мият ръцете си със сапун;
 • винаги се вари вода, независимо от какъв източник тя бралась (изключение е филтрирана вода качествено устройство и бутилирана вода от известни производители;
 • по време на къпане в открити водоеми не трябва да се допуска попадане на вода в устната кухина, носоглотку или очите;
 • забранено е съмнително приготвени храни (черен дроб fluke, кръгли червеи и др).

На базата На тази статия става ясно, какви са паразити живеят в черния дроб, отколкото е тяхната опасност и как да ги лекуваме. Да се отървете от паразити народни средства за себе си — не съвсем правилното решение. Вземете подходящото лекарство е лесно, но медикаментозные на препарати, използвани за отделяне паразитирующих организми от тъканите на черния дроб, доста токсични, така че да ги предписват трябва само лекарят.

Тялото, пречистени от глистных вредители, достатъчно бързо, за да стабилизира работата на собствената си имунна система, в резултат на което започва постепенно да се възстановява черния дроб, преминават признаци на алергични заболявания, изчезват болки в подреберье и жълтеница.