Видове червеи при човека: първите симптоми при появата им

Всеки ден от хелминти, заразени с възрастни и деца, от това може да се предпази, но не се получава винаги. Така че ясно да се разбере кой от нас рана, е необходимо да знаете техните видове. Защото само правилно идентифициране на гельминта, може да го спечели.

В тази статия Ще научите: кои човешки глисти съществуват, където можете да ги купите, характерни симптоми на вредители. Погрижете се за здравето си и не забравяйте, че Имате само едно.

видове глисти

Човешки глисти — класификация

Хелминти (глисти) – огромен клас паразитни червеи, които живеят в организма на човека, животните и растенията. Хелминти, паразитни червеи, хранещи се с вътрешните ресурси на организма "магистър" е не само отслабват самият организма, но и допринасят за развитието на други съпътстващи заболявания.

Колкото и да е странно, но почти всеки втори човек – носител на един от видовете обезпаразитяване и дори не подозира за него, докато не се покаже усложнения или не бъде извършена допълнителна проверка. В зависимост от климатични зони на територията на различни континенти живеят различни червеи.

И хелминти, класифицирани по начина на предаване на организма към тялото:

 • био хелминти – се предават от животни;
 • контагиозные – се предават от болния човек;
 • гео хелминти – ларвите се съхраняват в почвата.

При поглъщане на ларвите в тялото, те се движат по тялото ви с тока на кръвта и се отлагат в органите. Най-често хелминти живеят в различни отдели на червата. Класификация според мястото на заселването на паразитите:

 1. Просветные хелминти – живеят в кухи органи.
 2. Ръкавни – са поставени в тъканите.
 3. Други – могат да живеят и в кухи органи, и в по-дебелите платове.

В природата има около 250 вида червеи. За всеки от тях са необходими определени условия за тяхното съществуване и развитие. Глисти се различават по размери, форма и други характерни признаци.

Класификация на тези паразити още до края, не формира и не са одобрени от учените.

Разделение на червеи по териториален признак също е на място. Този факт усложнява класификация на паразити. В страни от умерените ширини с умерени климатични условия може да се разчита над 20 вида червеи, които условно са разделени на три групи в зависимост от външния вид и формата на:

 • Кръгли (нематоди);
 • Лента (а cestode);
 • Плоски (трематоды).

Нематоди и трематоды по-разпространени в природата, а не на лентови паразити. Човешкият организъм е идеална среда за размножаване и растежа на pinworms и ascaris. Също така често се срещат и трихинела. Към in cestodes принадлежат бичи, свински, плъхове цепни, широка лентец.

Видове червеи при човека — кръгли червеи (нематоди)

Друго наименование на тези червеи – нематоди. Този вид червеи се смята за най-често срещаните. Те се характеризират с кръгла форма на тялото при напречно кройката. Дължина на тялото при различните видове глисти може да варира – от 5 мм до 40 виж

видове глисти в организма

За живота, те обикновено избират червата, но достатъчно лесно да преминават през тялото на собственика и могат да обитават в други органи.

Широкото разпространение на нематоди се дължи на факта, че заразяването от тях става много лесно. Междинен домакин не е необходимо, а те се предават от един на заразения към друг. И нашествието може да се развие при яденето на немити плодове или зеленчуци. Затова заразяване на тези хелминти е присъщо на децата, защото те са склонни да нарушават правилата за хигиена.

Pinworms

Pinworms – представители на кръглите червеи, имат кръгла форма, с дължина около 2 сантиметра. Срещат се както при възрастни, така и при деца. Живеят в тънките черва и се развиват от стадия на ларва до пораснала за 2 седмици. Pinworms причиняват заболяване enterobiasis.

Заразяване на Enterobius се проявява с възпаление на стените на червата, нарушават храносмилателните процеси, токсини червеи причиняват локални кръвоизливи. Заболяването се проявява вечерен сърбеж в ануса. Причиняват сърбеж женските, които снасят яйца.

Се заразени с Enterobius може да не е само при контакт с общи предмети със заразен човек, но и чрез зеленчуци в градината (яйца се съхраняват в почвата), хлебарки и мухи — векторни видове яйца на глисти. При энтеробиозе при жените паразити могат да причинят възпаление на половите органи. Също се възпаляват и расчесы, което води до стафилококку.

Кръгъл

Кръгъл – кръгли червеи, растат до 40 сантиметра и с диаметър около 6 сантиметра. Яйцата на ascaris при контакт с почвата там могат да се съхраняват около една година, преди да попадне в благоприятна среда за развитие. Когато ларвата кръгъл попадне в организма носител и започва да се развива, тя отделя токсини, които засягат белите дробове, черния дроб.

Ларвата пътува в организма и поразява кръвоносните съдове и причинява възпалителни огнища. Причината е в червата и живее за сметка на съдържанието му. На ден може да забави по няколко хиляди яйца.

За сметка на не малък размер, кръгли червеи в търсене на храна могат да преминат в тръбите на панкреаса, жлъчните пътища на черния дроб, предизвикват възпалителни процеси на червата, може да се изкачи в хранопровода и да блокира дихателните пътища. Причинява това заболяване, като ascariasis.

Намирането на кръгли червеи в организма може да се разпознае по симптоми:

 1. Гадене и повръщане, болки в корема.
 2. Умора.
 3. Диария, червени глисти в изпражненията.
 4. Алергични реакции.

Кръгъл са собственост на сворачиваться в топката, при това се непроходимост на червата, а като следствие – перитонит.

Whipworm

Следващия представител на кръгли червеи – това е whipworm. Дължината им е 5 сантиметра. Различава необичайна форма – основна част е тънка и къса част – широка. Присъствието в организма на човека, власоглава може да предизвика трихоцефалез.

Наличието в организма власоглава води до trichocephalosis и се проявява симптоми:

 • болки в корема, намаляване на апетита;
 • диария се заменя със запек;
 • понякога примеси на кръв в изпражненията;
 • желязодефицитна анемия.
токсокара

Toxocara

Тази разновидност на кръгли червеи живее в стомаха на кучетата и с изпражненията си яйца да попаднат в почвата. Външно паразит е подобен на ascaris, но расте само до 15 сантиметра. Пълния жизнен цикъл на даден паразит се провежда точно в тялото на кучето, така че първи в благоприятна среда човек, ларви умират, но разполага с време, при това да навреди.

Засягат мускулите, черния дроб, белите дробове, сърцето, кърпа на очите, мозъка, се развива заболяване токсокароз.

Дейност на ларвите в организма се проявява с тези симптоми:

 • повишаване на температурата;
 • лимфни възли и черния дроб;
 • кожни обриви;
 • инфилтрати в белия дроб;
 • задух, сухи хрипове, кашлица;
 • нарушение на психиката и спазми;
 • кръвен тест показва наличието на еозинофилите.

Потвърждаване на диагнозата е възможно чрез остъргване на засегнатото място на кожата, анализ на кръвта за антитела, биопсия на черния дроб.

Ancylostoma

В този случай заразяването става чрез кожата или поглъщане на ларви. С кръвта те могат да се окажат в белите дробове и сърцето, но предпочитат тънките черва. Те живеят на около 4 години, което води до анкилостомоз. Неговата симптоматика:

 1. Свинете.
 2. Повишено слюноотделяне.
 3. Эозинофилия.

Прояви на патология се появяват в упадък етап нашествия, когато в организма се натрупва голямо количество червеи. Началната фаза се различава асимптоматични течение, което води до откриване на патология успява случайно.

Лентови червеи (а cestode)

Ако изследването на всички варианти се срещат при човека, глисти, това лентови червеи са сред най-опасните. Основният риск е свързан с размери, тъй като този тип паразити могат да достигнат дължина от 18 метра

Поради това, тяхното влияние върху организма на човека е много неблагоприятно. Пълен цикъл на живота им изисква смяна на собственика. Определена част от нея, лентови червеи живеят в организма рогат добитък, от който се придвижват хората.

Широк лентец

Широк лентец достига 10 метра дължина. С помощта на цепката на главата му е закрепена към повърхността на червата. В човешкото тяло влиза в сурова сладководна риба във вид на ларви и напълно се развива в продължение на един месец.

Симптоматически наличието на паразити в организма се проявява така:

 • недостиг на витамин с дефицит на витамин В12, фолиева киселина;
 • повръщане, гадене, диария;
 • нарушения на функциите на стомашно-чревния тракт;
 • изтощение на организма;
 • повишаване на температурата.

Този паразит се захранва чрез усвояване на хранителните вещества на повърхността на тялото на не малък. В точката на закрепване на широк лентеца се развива некроза. В изпражненията се появяват членики (съдържат яйца) червей и го яйца.

бичи цепень

Бичи цепень

Бичи цепень (тения) живеят в тънките черва и е по-висока 7 метра дължина. Ларвите от рода на едрия цепня зарази човек от яденето на достатъчно варени говеждо месо. Ларвите лесно да се забележи в месото, тъй като техният размер е около 5 мм. Първи в човешкото тяло, ларвата расте в продължение на 3 месеца.

Размножава се с помощта на сегменти, които съдържат в себе си до 150 хиляди ларви. Такива сегменти на тялото бичи цепня около 2 хиляди.

Тези членики сами излизат през нощта от задния проход и се разпространяват в леглото. Наличието на този червей може да доведе до заболяване тениаринхоз, което се проявява симптоми:

 1. Изтощение на организма.
 2. Разстройство на червата.
 3. Загуба на апетит, гадене, повръщане.
 4. Алергични реакции.

Свински цепень

Свински цепень могат да бъдат объркани с говедата, но размерът на него скромен – 2,5 метра. И броя сегменти от този паразит също е по-малка – около 1 на хиляда. Корона глиста е издънка и хобот с куки, с помощта на които е приложен към дебели черва.

Можете да получите чрез сурово месо и мазнини. Този паразит води до заболяване на taeniasis и цистицеркоз. Симптоматика зависи от броя на червеите в тялото. Голям брой паразити може да доведе до запушване на червата, което се лекува само оперативен път.

Анкилостома

Е причинител in hookworm. Местообитания – 12-перстная червата. Дължина червей около 14 мм. Се храни чрез хранителни вещества, които извлича от стените на червата.

Паразит по кръвоносните съдове попада в черния дроб, белите дробове, сърцето. Заразяване на анкилостомой се проявява такива симптоми:

 • оригване, гадене, киселини в стомаха, повръщане, диария;
 • главоболие, виене на свят;
 • кашлица, задух, пневмония, болки в сърцето;
 • бърза умора, хронична умора.

Анкилостомоз причинява усложнения: хепатит, язва и 12 дуоденална язва, бронхит, ларингит, ендокардит. За да сме сигурни, диагностика е възможно с помощта на изследвания на кръвта, флюорографии, рентгена.

Най-простите организми

Най-простите и ги нарича поради това, че са едноклетъчни. Но това не означава, че присъствието им в тялото на човека не трябва да предизвиква опасения. При тези видове паразити могат да се появят не по-малко тежки заболявания, отколкото в други случаи.

Giardia

Тяхната опасност е свързана с това, че при наличие в организма липсват патологични прояви. Хората се заразяват с тези микроорганизми, заглатывая цисты лямблий. Това може да се случи при къпане в открити водоеми. Размножаването им става чрез разделяне на клетки наполовина.

От стомаха на тези паразити са разпръснати по цялото тяло, заедно с кръвта, удря на най-различни органи.

Пациентът може да забележите симптоми на различни заболявания, но не гадаем за причината за тяхното развитие. Най-често лямблиоз причинява следните заболявания:

giardia
 1. Алергии.
 2. Бронхит.
 3. Бронхиалната астма.
 4. Дерматит.
 5. Холецистит.
 6. ВСД.
 7. Энтероколит.
 8. Дискинезию 12 язва на дванадесетопръстника и жлъчните пътища.
 9. Ентерит.
 10. Хронична умора.

По-нататъшното прогресиране на лямблиоза може да стане причина за заболявания на ЦНС и кръвоносната система.

Симптоми за появата на червеи

Проява на гельминтоза хората могат да се различават. Симптомите, които протичат при хора, които имат силно заразяване:

 • Болезнен вид.
 • Загуба на тегло.
 • Бледност.
 • Сърбеж в областта на аналния отвор.

В повечето случаи на заразяване на хелминти има подобна симптомите на това с други заболявания, лечението на които не се дава ефикасност. В зависимост от мястото на локализация на паразити и броя им се случва развитието на определени симптоми.

Недостатъчност на работата на стомашно-чревната система

Ако хелминти паразитират в червата, а след това човек се сблъсква с такива проблеми, като:

 1. Диария или, напротив, запек.
 2. Гадене и повръщане.
 3. Болка в областта на червата.
 4. Подуване на корема.
 5. Остра загуба или, напротив, набор на тегло.

Големи глисти могат да се припокриват червата и да стане причина за запек. Поради постоянното отделяне на продуктите на жизнената дейност на човек се чувства все признаци на интоксикация – наблюдава гадене, повръщане, обща слабост.

Профилактика

профилактика на червеи

Трябва да се помни, че няма глисти не могат да дишаш и да се размножават в човешкото тяло, всеки вид има своя период от време, след който те умират, например, от pinworms това само за няколко седмици ascaris около година.

Чакащи възрастни особями яйца, непременно трябва да излезе от тялото си или с фекалии, или на кожата близо до ануса, във външната среда, в почвата, и само след това, созрев извън организма на човек и се качва в него отново, те започват да стават все по-активни и паразитират.

Тъй като се размножават в организма на човека, глисти не могат увеличаване на броя на възрастните индивиди в червата вече заразения човек е възможно само при повторно заразяване, когато яйца отново са през устата в тялото.

За пример, човек може да се отърве от глисти след 3-4 седмици, без никакво лечение. Но не е толкова лесно да се подчиняват на тези правила за бебета и деца от началното училище.