ЗНАЦИ НА ПАРАЗИТИ В ЧОВЕШКОТО ТЯЛО

Доста често хората се сблъскват с паразити, но не винаги е възможно своевременно да се идентифицира тяхното присъствие в човешкото тяло. Какви са симптомите на паразитите в организма? Те са много и те често се преплитат с признаци на вътрешни заболявания. Как да разберем какви симптоми са присъщи на хелминти и как да излекуваме хелминтска болест?

Пътища на инфекция

Ларвите на червеите първо влизат в червата и са локализирани в него. Някои видове хелминти мигрират от червата към други вътрешни органи и се оказват дори в онези места на човешкото тяло, където понякога е много трудно да ги идентифицирате. Причините за навлизането на паразити в човешкото тяло са различни, ето най-често срещаните:

 • човек може да се зарази поради недостатъчна хигиена;
 • поради некачествена термична обработка на замърсени месни и рибни продукти;
 • лошо измити плодове и зеленчуци;
 • чрез замърсена почва и вода в открити източници;
 • при контакт с болни животни;
 • от човек на човек, чрез заразени лични вещи;
 • Възрастен или дете се заразява от ухапване от насекомо, което смуче кръв.

Основни симптоми

От стомашно-чревния тракт

Симптомите на наличие на паразити в организма са много разнообразни. От страна на храносмилателните органи те се проявяват по следния начин:

 • има чести стомашни и чревни разстройства - запек или диария;
 • повишено производство на газ и дисбиоза;
 • симптоми на интоксикация;
 • кървави отделяния по време на уриниране и по време на акта на дефекация;
 • сърбеж и изгаряне на дебелото черво, особено през нощта;
 • появата на алергична реакция към храна, безпрецедентна преди;
 • нарушения на апетита - пълното му отсъствие или прекомерна консумация на храна.

Признаците на червеи от храносмилателния тракт могат да се появяват ежедневно или периодично. Всичко зависи от броя на паразитите в тялото на дете и възрастен, от мястото на тяхното локализиране и от това колко дълго са в тялото. Ако няма видими причини или съществуващи заболявания, които нарушават работата на храносмилателните органи, струва си да помислите за наличието на паразити в червата и за всеки случай да се подложите на преглед.

От страна на нервната система

Възрастните паразити и техните ларви отделят токсични продукти, ефектът от които оказва негативно влияние върху работата не само на вътрешните органи, но и на човешката нервна система. Колкото повече паразити са се заселили в червата, толкова повече вреда причиняват на човешкото здраве и толкова по-характерни са симптомите. Прояви на нарушения от страна на нервната система и психиката:

 • раздразнителност и безпокойство;
 • хронична липса на сън;
 • втрисане и треска;
 • замаяност и главоболие;
 • децата са тревожни и много настроени.

Алергични реакции

Наличието на паразити в тялото може да провокира появата на нечувани досега алергични реакции. При заразяване с глисти се появяват алергии към храни, напитки или лечебни билки. Реакцията се проявява под формата на различни червени обриви по цялото тяло, сърбеж и сърбеж на засегнатите области. Алергиите са придружени от сополи, силна кашлица, пилинг и суха кожа.

Други симптоми

Симптомите на паразитни заболявания, освен често срещани прояви, могат да се разпространят и в други органи, да провокират неизправности и възпалителни процеси. Симптомите на отравяне с паразити могат да бъдат причинени от наличието на определен вид червей, паразитиращ в тялото. Името на паразита и неговите особености:

 1. Шистозомни червеи.Симптоми на инфекция с шистозомиаза: кожен обрив при хора, лош дъх, интоксикация на тялото. Глистите провокират инфекции на пикочно-половата система, млечница (при жените) и възпаление на простатата (при мъжете).
 2. Широка лента.Първите признаци на паразити: чревна обструкция, анемия, болка в краката и ставите. Дифилоботриазата причинява постоянна диария и нарушаване на сърдечно-съдовата система.
 3. Паразити на цистицерки.Симптоми на инфекция: психични разстройства, които причиняват халюцинации. Също така по тялото се появяват изпъкнали бенки, които в крайна сметка се трансформират в злокачествени образувания.
 4. Аскарис.Други признаци на паразити: алергични дерматози, пристъпи на главоболие. Червеите на кръгли червеи причиняват анемия, мигрена и мозъчно-съдови проблеми.

Локализация в човешкото тяло

Паразитите в човешкото тяло избират всяко място за локализация, подходящо за осъществяване на живота. Те могат да засегнат човешкия мозък, гениталиите, бронхите, черния дроб, назофаринкса. Често червата са местообитанието на червеите. Децата по правило се заразяват с острици, докато при възрастни, в допълнение към остриците, паразитират най-често срещаните видове паразити: кръгли червеи, цистицерки, широки тении, шистозоми, ламблии.

Как да разберете за наличието на паразити в човешкото тяло?

Случва се присъствието на хелминти в човек да се проявява с леки симптоми. Как да проверите дали паразитите живеят в човешкото тяло? Ако повечето от признаците съвпадат, тогава трябва да бъдете изследвани и да откриете причината. Общи признаци за наличие на паразити в човешкото тяло:

 • силен сърбеж и сърбеж в областта на анала (особено през нощта);
 • обрив по различни части на тялото;
 • пристъпи на главоболие;
 • разстроен стомах и черва;
 • безпричинна загуба на тегло;
 • появата на подуване на крайниците;
 • периодична болка в корема;
 • хронична умора и апатия към всичко;
 • болка в бъбреците и мускулите.

Диагностика и лечение

Ако дете или възрастен има всички признаци на заразяване с паразити, спешно трябва да се свържете с лекар по инфекциозни болести или паразитолог. Лекарят ще предпише необходимите изследвания и курс на прегледи. Само след получаване на резултатите от диагностиката ще има точно определение на този проблем. Паразитните тестове включват:

 1. Анализ на изпражненията за наличие на ларви на червеи.
 2. Изстъргване за ентеробиоза.
 3. Биохимичен кръвен тест.
 4. Рентгенография. Извършва се в случая, когато е необходимо да се определи мястото на локализация на паразитите.

Лечението на паразитите се извършва на етапи и се състои от следните методи:

 1. Антихелминтна терапия. Изборът на лекарства за лечение на глистни заболявания зависи от вида на паразита.
 2. Почистване на вътрешни органи от глисти с помощта на хомеопатични лекарства.
 3. Традиционните методи на терапия имат вредно въздействие върху паразитите, премахват възрастните и техните ларви от тялото. Народните рецепти включват: антихистамини от лечебни растения, антихелминтни продукти (чесън, копър, тиквени семки).
 4. Ако е необходимо, използвайте озоново-кислородна смес (локална озонова терапия). Използва се за унищожаване на бактерии и вируси, облекчава интоксикацията и има имуномодулиращ ефект върху човешкото тяло.
 5. Паразитите, които живеят в човешкото тяло и причиняват отравяне на тялото, изискват болнично лечение, в редки случаи на операция.

Навременният курс на антипаразитна терапия ще предотврати отрицателни ефекти върху здравето. Въпреки че човек попада в рисковата група за инфекция с хелминти, важно е да се спазват превантивните мерки, да се лекуват инфекциите навреме, за да се предпазят от реинфекция и да се запази здравето.