Видове човешки паразити и болести, причинени от паразити

как изглеждат остриците

Pinwormе чест гост в детските групи. Това е средно голям (до 1 см дълъг) обитател на тънките и дебелите черва, снася яйца, напускайки ректума, върху кожни гънки, бельо и спално бельо. Това се случва по-често през нощта, придружено от силен сърбеж в ануса. Яйцата на Pinworm узряват след 4-6 часа и са готови да причинят заболяване, те са перфектно запазени в околната среда. Те навлизат в човешкото тяло с прах, с мръсни ръце, чрез меки играчки, бельо, съдове.

Поставяне на диагноза - необходимо е остъргване от кожата около ануса и изследване, получено под микроскоп, поне 3 пъти на интервали от 3 дни.

Когато бъдат открити яйца на острици, трябва да се изследва цялото семейство на заразените.

В света около 350 милиона души са заразени с ентеробиоза, когато един член на семейството е заразен, опасността от болестта за всички домакинства е много голяма.

Токсокара - паразит

Токсокарае паразит в храносмилателната система на кучетата. В САЩ и Европа 80% от кученцата и над 50% от възрастните кучета имат токсокароза. Проучванията на хора показват, че до 37% от населението е чувствително към антигена Toxocara. Това означава, че тези хора са били или са носители на токсокара.

Toxocara е с дължина до 30 см, в тази форма живее в тялото на своя постоянен собственик - куче. Кучето пуска яйца токсокар в пясъка, почвата, където те могат да продължат няколко години. С пясъка те попадат в ръцете на децата, които играят в пясъчниците, а също така се придържат към обувките и дрехите. Попадането в човек е задънена улица за паразита, тъй като ларвите узряват, разпространяват се през съдовете и вътрешните органи, но не се открояват.

За поставяне на диагноза анализът на изпражненията изобщо не е информативен, необходима е биопсия на засегнатите органи (обикновено черния дроб) и имунологични изследвания.

Най-трагичното е попадането на токсокар в очите (от 15% от случаите на отстраняване на очите в света се дължи на токсокара), пораженията на белите дробове, сърцето, мозъка, мускулите също са неприятни - треска, кашлица, увеличен черен дроб, възпаление на лимфните възли, кожни обриви, нервни и психични разстройства, конвулсии.

Аскарида - паразит

кръгли червеи в човешкото тяло

Аскарис- засяга до 100 милиона души годишно. Попада в човек с храна (обикновено неварени билки, зеленчуци и плодове), със сурова вода, мръсни ръце, прах и се пренася активно от мухи. Дължината на аскаридата е до 40 см, една женска аскарида отделя ежедневно до 200 000 яйца, които навлизат в почвата и са добре запазени в нея от години. Погълнатото яйце от кръгли червеи се превръща в ларва в тънките черва, след това прониква в чревната стена, навлиза в кръвоносните капиляри, пренася се в черния дроб, мозъка, очите, сърцето и белите дробове. В процеса на движение кръглите червеи се хранят с кръв - еритроцити и хранителни вещества. Анемията (анемия) е чест спътник на аскаридозата.

Миграцията на ларвите причинява алергии при хората, болка в цялото тяло, треска, повишен риск от астма, артрит, невродермит, екзема, гърчове. Ако попадне в белите дробове поради разкъсване на кръвоносни съдове, са възможни кръвоизливи и кръвохрак, при рентгенови лъчи - инфилтрати, както при туберкулозен процес.

Придвижвайки се по бронхите към фаринкса, кръгли червеи с храчки навлизат в устата, а от там - в хранопровода, стомаха и червата. В червата се задържат кръгли червеи, опиращи се в стените на червата, причинявайки възпаление, инфилтрация и кръвоизлив. Възможни са усложнения, когато аскаридата попадне в носните синуси, черния дроб, жлъчните пътища, панкреаса и бъбреците. Има чревна обструкция, нагноителни процеси в коремната кухина. Диагнозата се основава на анализи на изпражненията (поне 3 пъти), имунологични тестове - в ларвен период.

Анкилостома - паразит

Анкилостома- може да проникне в човек през кожата, когато ходи бос (не оставя следи), както и като аскарида през устата. Размери на анкилостомите - до 1, 5 см, мигрира и вреди по същия начин като аскаридите. Характеристика е такъв симптом като сърбящ обрив по крайниците и по-изразена анемия.

Анализите на изпражненията, както при повечето инвазии, трябва да се извършват поне 3 пъти.

Широка панделка - паразит

широка тения в човешкото тяло

Широката тенияе голям дълъг черен дроб,дължината на един индивид е до 10 метра, продължителността на живота в човешкото тяло е до 25 години.Можете ли да си представите какво се случва с човек, ако има няколко толкова големи столетници вътре?

Представете си как червеят се усуква в червата, колко малко място остава в лумена на човешкото черво! Ако червеят се "изправи", тогава половината от дължината му ще се мотае! Между другото, червеят абсорбира всички необходими и полезни вещества за себе си от цялата повърхност на тялото.

Можете да се заразите, като ядете сурова, недостатъчно осолена риба, раци и хайвер. Симптомите на наличие на тения могат да бъдат анемия, изтощение, коремна болка, особено трябва да се предупреждават признаци като повишено слюноотделяне сутрин, повръщане, гадене, слабост, летаргия, сънливост. Възможна е чревна обструкция.

Напълно зашеметяващ ефект върху неподготвения човек произвежда освобождаването на отсечената „опашка“ на паразита от червата - това е характеристика на тениите, която помага при поставянето на диагноза.

Говеждите и свинските тении са паразити

Тениите от говеда и свине са паразити, които попадат в човешкото тяло със сурово месо, месни продукти, свинска мас.

Дължината на възрастен говежди тения е до 7 метра, тази на свински тения е до 2 метра, продължителността на живота е до 20 години, а основната опасност е в миграцията на ларви, които са в състояние да проникне дори в очите и мозъка.

Ехинококи и алвеококи - паразити

ехинококи и алвеококи в тялото

Ехинококите и алвеококите са паразити, които човек се заразява при контакт с животински носители, пиене на замърсена вода, поглъщане на почва с плодове и зеленчуци.

Ларвите от червата се пренасят от кръвния поток през тялото, навлизайки в черния дроб, белите дробове, бъбреците, костите и мозъка. Ларвата се трансформира в киста, която расте чрез изтласкване и притискане на околните тъкани. Симптомите зависят от местоположението на кистата и степента на компресия на органите.

Разкъсването на кистата е много тежко усложнение.

Жиардия - паразит

Giardiaе най-простото паразитиращо животно от класа на бичурките. Той е с форма на круша, с дължина 10–20 µm; гръбната страна е изпъкнала, вентралната страна е вдлъбната и образува вендуза за временно закрепване към епителните клетки на червата гостоприемник. 2 овални ядра, 4 двойки биччета. Живее в човешките черва (главно при деца), главно в дванадесетопръстника, по-рядко в жлъчния канал и жлъчния мехур, причинявайки лямблиоза. Чести са асимптоматичните паразитни носители. Заразяването с кисти се случва, когато протозите проникнат през долната част на червата през устата, когато замърсена храна или вода попадне в тялото, както и през мръсни ръце и т. н. Честотата е спорадична. Жиардиазата е често срещана във всички части на света.