Признаци за наличие на паразити в човешкото тяло

Хелминтозата е неприятно човешко заболяване, не само поради деликатността си, но и поради сериозните усложнения, които може да причини. За да не се случи това, трябва да знаете какви са симптомите на глистите при хората.

Признаци на червеи

Идентифицирането на хелминти може да бъде трудно, тъй като някои от тях не се появяват дълго време. Също така, симптомите на глисти при възрастен могат да бъдат подобни на настинки. Много хора задават въпроса „Как да разбера дали имам глисти“. Струва си да се обърне внимание на най-характерните признаци на паразити в човешкото тяло.

Температура

Признаците на паразитите са много различни. Внезапното повишаване на температурата трябва да предупреди човек. Провокират го не самите червеи, а техните отпадъчни продукти. Поради червеите човешкото тяло изпитва интоксикация и започват да се развиват възпалителни процеси. Тогава имунната система се включва и в резултат температурата се повишава. В допълнение, някои видове паразити провокират алергична реакция, която също е придружена от повишаване на температурата.

Кашлица

Симптомите на глисти при възрастен и при дете могат да имат различни прояви, включително кашлица. Мнозина кашлят, защото червеите са засегнали дихателната система. Ако има кашлица, както и други признаци на хелминтоза, тогава най-вероятно е настъпила инфекция с острици или аскариди. Именно тези видове тении могат да провокират кашлица.

Проблеми с кожата

Признаците на паразити в човешкото тяло могат да характеризират появата на акне или обрив по човешката кожа. Кожните проблеми често се възприемат като симптоми на глист. Пилинг, сърбеж, зачервяване - тези симптоми на паразити в човешкото тяло се появяват поради активната дейност на тениите или ако те са се заселили под кожния слой. Най-честият причинител на кожни обриви са глистите Ascaris, но се срещат и други представители. Акнето от глисти често е признак на усложнения или алергична реакция. При ненавременно лечение тези симптоми на паразити в организма могат да провокират дерматит или екзема.

кожни проблеми като признак за наличие на паразити в организма

Лош дъх

Понякога човешките хелминти се появяват като лош дъх. В хода на паразитизма червеите отделят токсични вещества в стомашно-чревния тракт. Токсините причиняват лош дъх при хората. Интензивността на миризмата може да зависи от засегнатия орган. Почти е невъзможно да се отървете от миризмата без лечение на хелминтоза. Необходимо е да се лекува тялото от глисти. Но преди това трябва да се уверите, че миризмата се дължи именно на паразити. Ако при халитоза има и други симптоми на наличие на паразити в човешкото тяло, тогава трябва да се вземат тестове за яйца на глисти.

Киселини

Може ли киселините да са друг признак на човек с глисти? Ако страдате от постоянна киселини без видима причина, тогава е по-добре да проверите тялото си за паразити.

Тъй като повечето от червеите заразяват стомаха и червата, те нарушават нормалното функциониране на храносмилането. Ето защо заразяването с червеи може да бъде придружено от тежест в корема и киселини.

може ли киселини в стомаха да са признак за наличие на червеи при човек

Подуване на корема

Болки в корема и подуване на корема са често срещани симптоми на хелминтоза при възрастни и деца. Тези признаци на заразяване с паразити се появяват по същите причини като киселини. Тези симптоми на хелминтска инвазия при възрастни, както и при деца, могат да бъдат придружени от загуба на апетит.

Гадене и повръщане

Гаденето и повръщането са признаци на инвазия с хелминти, които са често срещани при децата. Ако детето започне да повръща често, повръща и в същото време стомахът започва да боли, тогава хелминтната инвазия е напълно възможна. Когато в допълнение към тези признаци има намаление или рязко повишаване на апетита, диария и умора, това трябва да е причина да се консултирате с лекар и да преминете необходимите тестове за наличие на хелминти.

гадене и повръщане като признаци на хелминтна инфекция

Запек

Червеите могат да предизвикат симптоми като запек. Дисфункцията на червата, където живеят паразитите, води до затруднено движение на червата. Също така паразитите могат да причинят чревна непроходимост и запушване поради техния брой или размер. Някои представители на хелминти причиняват запек поради факта, че са вплетени на топка в червата.

Диария

Симптомите на хелминтно заразяване при възрастни могат да се проявят като диария. Това се дължи на факта, че някои представители на червеите произвеждат вещества, които нарушават чревната микрофлора. А именно нивото на натриев хлорид намалява, което води до разхлабване на изпражненията.

Сърбеж в ануса

Сърбежът в аналната област може да се счита за първия признак, че паразитите са се появили в тялото. Сърбежът е особено силен през нощта. Това се дължи на факта, че червеите започват да снасят яйцата си в гънките на червата в ануса.

сърбеж в ануса като първи признак на заразяване с паразити

Метеоризъм

Признаците за присъствие на паразити в човешкото тяло могат да се изразят в постоянно газове. На въпроса „може ли стомахът да боли от глисти“, недвусмисленият отговор е да. Червеите могат да причинят тежко образуване на газове поради чревни запушвания. Ето защо хората с хелминти чувстват метеоризъм в корема.

Отслабен имунитет

Ако говорим за това какви червеи са опасни за хората, първото е, разбира се, отслабване на имунната система. Със своето паразитиране хелминти нарушават нормалното функциониране на защитните свойства на организма. В резултат на това тялото става лесно уязвимо към различни заболявания. Появата на диария или алергични реакции по кожата може да се разглежда като първите признаци на глисти с отслабен имунитет.

отслабване на имунитета при наличие на паразити в организма

Загуба или обратно рязко наддаване на тегло

Симптомите на инфекция с червеи могат да се проявят под формата на загуба на тегло или обратно. Сигурните признаци за наличие на глисти в организма са проблеми с наддаване на тегло с нормален апетит. Най-често този симптом се проявява при деца. Детето не наддава дълго време. Такива признаци за наличие на паразити в човешкото тяло се появяват поради факта, че паразитите започват да водят активния си живот, като вземат необходимите вещества от тялото. Затлъстяването означава, че червеите са нарушили човешкия метаболизъм и тялото е претърпяло тежка интоксикация. Прекомерното изпотяване също може да е признак на глисти. Паразитната хиперхидроза е следствие от метаболитни нарушения.

Смилане на зъби

Скърцането на зъбите обикновено се случва по време на сън. При глистите това проявление се среща главно сред децата. По-рядко можете да откриете такива признаци на глисти при възрастен. Бруксизмът е свързан с разстройство на нервната система, което се влияе от паразитите и тяхната токсична жизнена дейност.

Раздразнителен

Признаците на глисти при възрастни и деца могат да се проявят като нервност или раздразнителност. По-рядко симптомите на хелминтна инфекция се откриват под формата на депресия и апатия. Паразитите в тялото са способни да нарушат човешката нервна система, причинявайки негативни последици.

раздразнителност като симптом за наличие на паразити в организма

Хронична умора

Признаците на зараза с червеи могат да се появят като хронична умора. Могат ли признаците на появата на червеи да се появят под формата на бърза умора, сънливост, емоционална и физическа умора? Отговорът е да. Признаците за появата на червеи в тази форма са свързани с факта, че тялото престава да абсорбира необходимите за енергията вещества: хранителни протеини, мазнини и въглехидрати. Разпознаването на инвазия по тези признаци е доста проблематично, трябва да обърнете внимание на други симптоми.

Болка в мускулите и ставите

Възрастните червеи могат да причинят болки в мускулите и ставите. Болката се причинява поради миграцията на червеи в човешкото тяло. Симптомите за наличие на червеи се задействат, когато паразитите заразяват тъканите или причиняват възпаление в ставите. Доста е трудно да се разбере, че имате глисти със симптоми като мускулна болка. За да се разбере дали има паразити, ще помогнат други симптоми, които със сигурност ще се появят.

Алергия

Алергичните реакции не са необичайни при хора с хелминти в тялото. Това проявление може да бъде опасно. Опасността от поява на глисти при човек под формата на алергия може дори да включва анафилактичен шок. Произвежданите токсични вещества допринасят за възпалителните процеси.

Необходимо е да се разбере, че при хората червеите унищожават цялото тяло. Каквито и знаци да се появят, те трябва да бъдат разпознати възможно най-скоро. Това ще помогне за дълго време да се предотврати неблагоприятното въздействие на червеите върху човешкото тяло.

алергична реакция при наличие на паразити в организма

Онкология

Червеите при хората могат да служат като положителен фактор за развитието на рак. Ракът може да се появи поради факта, че хелминти при възрастни и деца убиват имунната система.

Този или онзи симптом ще ви помогне да определите дали имате паразити в тялото си. Основното нещо е да им обърнете внимание. Тялото сигнализира за заболяване чрез проява на болестни симптоми. Навременно откритото заразяване от червеи ще помогне за бързото лечение.