Какви паразити могат да живеят в човешкото тяло?

Прието е да се наричат човешки паразити всички организми, живеещи за тяхна сметка. Това са бактерии, гъбички, червеи. Човешките паразити се делят на вътрешни и външни. Най-неприятните и причиняващи най-голямо разрушение на тялото са хелминти - разнообразие от паразитни червеи.

как изглеждат хелминти в човешкото тяло

Паразити и човешкото тяло

Съществата, паразитиращи в човешкото тяло, могат да бъдат външни или вътрешни. Външни включват:

 • Комари.
 • Пиявици.
 • Въшки.
 • Микроорганизми, които причиняват краста.

Но има много повече същества, които предпочитат да се установят вътре в тялото. Те включват:

 • Бактерии.
 • Най-простият.
 • Хелминти.
 • Гъбични.

Външната и вътрешната организация на паразита принадлежи към най-простите. Поради факта, че не е необходимо да се развиват за оцеляване, организацията им е значително опростена.

бактерии в човешкото тяло

Има много същества, които предпочитат да се установят вътре в тялото. Например, това може да са бактерии.

Те не могат да оцелеят без организъм гостоприемник, тъй като не са в състояние да си набавят собствена храна. Но всички те се размножават, почти без изключение, много бързо, особено при подходящи условия. Където не се карат веднага.

Те се различават географски. Някои могат да бъдат намерени навсякъде, климатът не им пречи. Други живеят изключително в тропическите страни, но върху човешкото тяло те лесно могат да бъдат донесени до други. В тялото те също се установяват на различни места.

Луминалните паразити са доволни от кухите части на тялото, а тъканните живеят в тъканите.

Циклите на развитие на паразити, главно хелминти, също са разнообразни. Някои първо се развиват в земята (биохелминти), а след това се преместват в живо същество. Други трябва първо да се развият в тялото на всяко друго живо същество, но не и на човек. Трети в състояние на възрастни вече могат да бъдат прехвърлени в друг или да се заразят отново.

Погрешно е да се предполага, че инфекцията може да се случи изключително чрез мръсни ръце. Яйцата на някои хелминти са жизнеспособни извън хранителната среда в продължение на шест месеца и прилепват добре към животински косми. Яйцата също оцеляват в опасна за тях среда - ако готвите неправилно месо или риба, във вас може да се настани цяла порода червеи.

сурово месо като източник на заразяване с паразити

Струва си да приготвите месото неправилно, тъй като цялото пило червеи може да се настани във вас.

Човешки ендопаразити

Паразитите се делят на ендопаразити и ектопаразити. Ендопаразити - тези, които живеят вътре, екто - отвън. Ендопаразитите са способни да се заселят в почти всички вътрешни органи и тъкани на тялото. Те се разделят в зависимост от локализацията. Ендопаразитите са:

 • Ендопаразити на вътрешни органи, свързващи се с външната среда.

Те се установяват точно в онези органи, които са свързани с външната среда, а не обратно: паразитният организъм не избира да „диша". Тези органи включват червата, белите дробове и пикочно-репродуктивната система на човека. Това са амеби, червеи и паразитни биччета.

 • Кръвни паразити.

Те живеят в човешка кръв. Те могат да живеят в плазма, бели кръвни клетки, еритроцити. Това са трипанозоми, микрофиларии или хемоспоридии.

 • Тъканни ендопаразити.

Онези ендопаразити, които избират тъканите на тялото като свое местожителство. Мускулна тъкан, мозък, хрущял, съединителна тъкан. Дори в нервните влакна тъканният ендопаразит може да се уталожи. Това са финландските тении, трипанозоми, миксоспоридии, трихини и други.

ендопаразити в човешкия мозък

Ендопаразитите могат да изберат мозъка за свое място на пребиваване.

Определението на вида паразит по мястото на неговата локализация е доста произволно. Много видове са в състояние да мигрират през различни вътрешни органи и редовно да пътуват през тялото на гостоприемника. Процесът на размножаване може да се осъществи на едно място, а организмите директно ще съществуват и ще се хранят на друго. Мястото, където паразитното същество се установява и ще се счита за мястото на неговата условна локализация.

Въпреки опростяването на много паразитни системи, техният жизнен цикъл е доста сложен.

Някои видове през целия си живот трябва да сменят няколко гостоприемници, които могат да принадлежат към различни биологични видове. Други са в състояние да оцелеят само в рамките на един вид, но те може да изискват междинни гостоприемници. При един човек те се размножават, а при друг се развиват и узряват. С такъв сложен жизнен цикъл техните сексуални функции се увеличават значително. За да оцелеят в тялото, паразитите трябва да се размножават бързо и много.

Хелминти

Има три основни вида хелминти, наричани още червеи. То:

 • Нематоди, те са кръгли червеи.
 • Цестоди, лентовидни ендопаразити.
 • Трематоди, известни още като метили.
почвата като източник на човешка инфекция с паразити

Геохелминтите започват своето съществуване в земната почва.

Освен това те могат да бъдат разделени според продължителността на жизнения цикъл и броя на местата, които преминават по пътя. Има и три вида:

Геохелминти

"Гео" е земята. Тези червеи започват своето съществуване в земната почва, едва след етапа на зреене те са в състояние да заразят човек. Те не се нуждаят от междинни гостоприемници; яйцата навлизат в почвата заедно с човешки изпражнения. До стадия на ларвите те се развиват изключително през топлия сезон.

Такива червеи включват кръгли червеи, чревни змиорки, некатор, камшици.

Ларвите на тези паразити могат да проникнат в човешкото тяло чрез немити зеленчуци или директен контакт с почвата.

Биохелминти

Това са паразитни червеи, чиито етапи на живот преминават през няколко гостоприемника. В зависимост от вида на червея могат да бъдат два или повече междинни гостоприемници. Някои паразити сменят само човек. Други, преди най-накрая да влязат в човешкото тяло, използват организмите на други биологични същества за развитие.

котка като причина за човешка инфекция с паразити

Можете да се заразите чрез домашни любимци или чрез контакт с други хора, както и като ядете полусурово месо. Биохелминтите включват говежди тении, ехинококи, широки тении, трихини и други.

Заразни червеи

Тези червеи не се нуждаят нито от почва, нито от междинни гостоприемници. Те преминават през всички етапи от жизнения си цикъл в един организъм, много удобно разположен. Ларвите се отделят директно от човешкото тяло, когато са в контакт с битови повърхности и други хора, те се разпространяват свободно.

Хелминти могат да живеят в различни органи и системи на човешкото тяло, като периодично мигрират от една част на тялото в друга.

Списъкът с болести, причинени от хелминти, е много обширен. Възможно е да се определи кои паразити живеят в тялото и кое лечение може да започне само след като всички тестове, необходими за установяване на вида на тестовете, са преминали.

Кръгли червеи

Най-широко разпространени в човешката среда са кръглите червеи, известни още като нематоди. Общо в света има повече от 24 хиляди вида нематоди.

аскарида от човешкото тяло

Най-често срещаните човешки нематоди са кръгли червеи.

Те се наричат кръгли поради формата им, която се разкрива, ако направите напречно сечение. Най-често срещаните човешки нематоди:

 • Аскарис.
 • Острици.
 • Тричина.
 • Власоглава.

Хелминтното заразяване, известно като аскаридоза, започва с директен контакт с заразена с червеи почва или чрез ядене на немити плодове и зеленчуци. Паразитите започват да се развиват в червата, след което навлизат в кръвоносната система на човека, откъдето отиват до различни вътрешни органи, насочвайки се към устната кухина. Човек, без да забележи това, поглъща отново и без това възрастен паразит. Хранят се с остатъци от неусвоена храна. Отпадъчните продукти на Ascaris са изключително токсични. Няма ваксина срещу аскаридоза; инфекцията може да бъде предотвратена само чрез спазване на правилата за лична хигиена.

Инфекцията с Pinworm се нарича ентеробиоза. Това са малки червеи (5-10 мм), които се прикрепят към чревните стени. Те се хранят с кръв и чревно съдържание. Те снасят яйцата си под кожата, излизайки от ануса, докато собственикът спи. Поради сърбежа човек надрасква аналната област, ларвите попадат под кожата и по ръцете и могат лесно да се предадат на други хора в къщата или на обществени места. При ентеробиоза няма болезнени симптоми; изключително е проблематично да се открие инфекция с острици в началния етап.

Трихинелите, те също са трихини, са кръгли червеи, които избират животно или човек за свой собственик.

трихинела от човешкото тяло

Трихинелата е паразитен червей, който заразява човешкото тяло, причинявайки опасното глистно заболяване трихинелоза.

Те започват да се развиват в областта на набраздени мускули в тялото, след което се пренасочват към тънките черва. В напреднали случаи на инфекция може да има около 15 хиляди яйца от трихина на килограм мускулна тъкан. Тези паразити са способни да причинят смъртоносна болест, кръстена на своя източник - трихинелоза.

Камшиците са наречени така заради външния си вид. Предната част на малкото им тяло е подобна на конец, в която е разположен един хранопровод.

Задната част е по-широка, в нея са разположени останалите вътрешни органи на паразита. Бичът може да бъде дълъг до 50 мм. Храни се с кръв и тъканна течност. Трихоцефалозата причинява заболяването.

Тении

По света има около 3500 вида тении, наричани още цестоди. Тези плоски червеи изобщо нямат храносмилателна система и заболяванията, които причиняват, се наричат цестодози.

Най-често срещаните цестодози:

Цистицеркоза

Болестта се причинява от ларвите на свинския тения, които попадат вътре чрез замърсена храна, от мръсни ръце.

ларви на свинска тения в човешкото тяло

Болестта засяга кожата, костите, вътрешните органи, мозъка и гръбначния мозък. Най-често паразитите се изпращат в мозъка (в 60% от случаите на инфекция). Диагностицира се въз основа на появата на заоблени образувания по кожата. Болестта се лекува; в случай на инфекция на централната нервна система, прогнозата може да бъде неблагоприятна.

Ехинококоза

Локализира се в черния дроб, белите дробове и много други вътрешни органи. Ларвите на ехинококи възбуждат болестта. Те могат да се развият в човека в продължение на няколко години.

Заразяването става при контакт с животни, бране на плодове и плодове, пиене на заразена вода.

Ходът на заболяването не е твърде забележим, той може да се развие с годините и се оказва, че се открива само случайно.

Алвеококоза

Алвеококозата се причинява от ларвите на алвеококови червеи. Болестта е подобна на ехинококозата, но е по-тежка. Засяга белите дробове и бъбреците. Без лечение заболяването е много вероятно да бъде фатално поради развитието на чернодробна недостатъчност.

човешки бъбрек като местообитание на паразита алвеокок

Алвеококозата най-често засяга бъбреците.

Тениаринхоз

Teniarinhoz се причинява от говежди тения. Той паразитира тения в областта на тънките черва на човека, развива се за период от 2, 5-4 месеца. Прогнозата за лечение често е благоприятна. Паразитите могат да попаднат вътре в човек със заразено сурово или недостатъчно термично обработено месо.

Тениите са много плодовити. Те имат най-намалената оставаща чувствителност и изобщо нямат храносмилателна система. Такива паразити не могат да се развият без гостоприемник.

Червеи от метил

Метилите са метили. Това са плоски червеи, с формата на тялото си наподобяващи продълговати листа на дърво.

Някои видове трематоди могат да бъдат с размер до един и половина метра.

И те попадат в човешкото тяло най-често чрез риба или други морски дарове. Известни са около 7 200 вида метил, 40 от които обитават хората и причиняват трематоди, сериозно заболяване, причинено от инфекция.

Най-често срещаните метили:

Чернодробна метил

В световен мащаб може да съществува при животни и хора. Биологичният жизнен цикъл е сложен, паразитът сменя домакините.

чернодробна друя от човешкото тяло

Най-честата метил е чернодробната метил.

Шистозома

Ларвите на шистозомите могат да проникнат през кожата или лигавиците. Жизненият цикъл е сложен, те се хранят с кръв. Една жена е способна да произвежда около 3000 яйца на ден, плодовитостта на тези паразитни червеи е много висока.

Други чернодробни метили

Те причиняват описторхоза, глистна болест, която се разпространява най-вече в черния дроб. Те имат токсичен ефект върху човешкото тяло.

Храносмилателната система на метил червеите е добре развита, а с нея и репродуктивната и отделителната система.

Останалите системи се развиват слабо. Трематодите се хранят с кръв, епителни клетки на кожата и чревно съдържание. Те могат да живеят почти навсякъде: от черния дроб до конюнктивиалните торбички на очите.

Други видове ендопаразити

Останалите вътрешни паразити са разнообразни бактерии, които причиняват опасни заболявания, а заедно с тях и най-простите микроорганизми. Гъбичките, които се разпространяват в човешкото тяло, също принадлежат към частта от ендопаразитите.

В човешкото тяло живеят много полезни и вредни микроорганизми. Някои от тях причиняват доста опасни заболявания, които могат да доведат до смърт. Не винаги е възможно веднага да разпознаете наличието на паразитни същества в себе си, но ранната диагностика на инфекцията дава по-голям шанс за пълно излекуване. Ако се подозира инвазия, се препоръчва незабавно да се подложите на пълен преглед от лекар.