Видове паразити, живеещи в човешкото тяло

Паразит

Всички видове паразити в човешкото тяло имат вредно въздействие върху здравето му. Те заразяват органите, хранят се с хранителни вещества, необходими за човешкия живот, и отделят вредни токсични вещества. Ето защо е толкова важно да се отървете от тях своевременно.


Човешкото тяло е засегнато от различни паразити, някои живеят в тялото, други на повърхността му. Те се различават по размер, по начина, по който попадат в тялото, по характеристиките на своята жизнена дейност.

Какви паразити живеят в човешкото тяло? Как да се отървем от тях? Какви превантивни мерки има? Тези въпроси ще бъдат обсъдени по-долу.

Класификация на паразитите

Човешките паразити са много чести, те са разделени на групи:

 1. Ендопаразитисе наричат организми, които паразитират в човека. Тази група от своя страна е разделена на протозои (състоящи се от една клетка) и хелминти (червеи). Най-простите, паразитни в човешкото тяло, са амеба, ламблия, трихомонада, токсоплазма. Що се отнася до червеите, тук отново има разделение на кръгли червеи (нематоди), плоски и тении.
 2. Ектопаразити- това са организми, които паразитират на повърхността на човешкото тяло - въшки, кърлежи, бълхи, бъгове. В допълнение към факта, че те се хранят с човешка кръв, причиняват голям дискомфорт (ухапвания, парене, рани по кожата), те носят и доста опасни заболявания: тиф, антракс, трипанозомоза и други.

Едноклетъчни паразити:

 1. Giardia. . . Инфекцията с ламблиоза е фекално-орален механизъм. След като кистите (все още необразувани паразити, покрити със защитна мембрана) се отстранят от ануса на болен човек, те се разпространяват върху зеленчуци, плодове и други хранителни продукти. Чрез лошо измити ръце, застояла вода, недостатъчно измити плодове и зеленчуци, кистите навлизат в устната кухина на човека, откъдето безопасно стигат до червата, където отново се превръщат в възрастен и се размножават отново. Резултатът е порочен кръг, който ще продължи, докато се осигури адекватно лечение и не се спазват хигиенни мерки. Симптомите на заболяването са слабост, умора, главоболие, диария, коремна болка и подуване на корема. Може да се появи сърбеж в ануса, кожни обриви, бронхиална астма. Патологията се характеризира със загуба на тегло, анемия и отслабване на имунната система. Лечението е с антипротозойни лекарства. Дозировката се предписва от лекаря.
 2. Токсоплазма. . . Заразяването с тези протозои става при контакт със заразени домашни любимци. В този случай човек е междинен гостоприемник, тъй като цикълът на полово развитие на паразита се случва в тялото на животното. Болестта се проявява с продължително повишаване на температурата до субфебрилни нива, общи признаци на интоксикация, пациентът има увеличени лимфни възли, появяват се болки в ставите и мускулите. Също така функциите на стомашно-чревния тракт и зрението са нарушени, може да страда централната нервна система, има признаци на сърдечни заболявания и ендокринната система. Предписва се комплексно лечение - антибиотици от тетрациклиновата група и сулфонамиди.
 3. Трихомонада. . . Трихомонадата се предава по полов път, рискът от инфекция при контакт е минимален, но все пак съществува. Симптомите на заболяването при жените са сърбеж, зачервяване на гениталиите, усещане за парене и пенливо отделяне. Мъжете могат да имат затруднения при уриниране и да имат отделяне. Лечение - антитрихомонадни лекарства.

Pinworm е чревен паразит

Най-известните вътрешни паразити са остриците. Те живеят в червата и причиняват заболяване, наречено ентеробиоза. Този вид паразити засягат не само хората, но и маймуните. Рискова група - деца в предучилищна възраст, според статистиката, ентеробиозата се диагностицира при половината от децата на възраст от 2 до 10 години.

Острици

Червеите се предават от човек на човек, можете да се заразите чрез всякакви предмети, които болен човек е използвал, или чрез ръкостискане. Основното условие за прехвърляне на яйца от острици не е измиване на ръцете след контакт, особено преди хранене. Червеите, или по-точно техните яйца, могат да се носят от мухи и хлебарки.

Pinworms могат да живеят само в червата, особено им е удобно в тънкия участък, в дебелото черво и сляпото черво. За чифтосване паразитите избират илеума, откъдето женската пълзи през ануса и снася яйца в ануса. Симптомите на остриците в тялото са сърбеж в ануса, алергии, умора, анемия, коремна болка, изтощение.

За лечение на ентеробиоза се предписват противоглистни средства. Предотвратяването на острици се основава на хигиена на ръцете. Те трябва да се измият след посещение на обществени места.

Кръгли червеи - кръгли червеи

Дължината на възрастен човек може да достигне 40 см. Кръглите червеи живеят в червата на човека, яйцата им се излюпват по естествен път, след което продължават развитието си в почвата, където остават, докато не влязат отново в човешкото тяло. Мръсните ръце и немитите зеленчуци и плодове са начини за заразяване с кръгли червеи. Яйцата на кръглите червеи са покрити с черупка, която не се разтваря в човешкия стомах и позволява на кръглите червеи да оцелеят и да попаднат в червата, където се развиват зрели индивиди.

Кръгъл червей

Аскаридозата може да бъде асимптоматична за дълго време. Тогава се появяват симптоми, които зависят от местоположението и фазата на развитие на паразита. В първата миграционна фаза на аскаридоза пациентът се притеснява от треска, кашлица с храчки, кожни обриви, мигрена, увеличени лимфни възли, черен дроб и далак. В късната фаза, когато паразитът вече навлезе в червата, се наблюдават нарушения на изпражненията (могат да се появят дизентерия, холероподобни симптоми, признаци на коремен тиф). Има болезнени усещания в корема, рязка загуба на тегло и умора.

Широка тения

Заразяването с този паразит става чрез риби. Това е междинен гостоприемник на червея. Не е необходимо да ядете за инфекция, понякога е достатъчен само контакт със заразени риби. Ето защо е толкова важно да се справяте много внимателно с ръцете, ножа, дъската, след като отрежете рибата.

Широка тения

От болен човек до здрав не се предават нито червеи, нито техните ларви. Симптомите на инфекция са гадене, повръщане, коремна болка, повишен или намален апетит, диспептични разстройства. Първите признаци на заболяването могат да се появят месец или два след заразяването. В резултат на дългосрочното присъствие на паразита в човешкото тяло се появяват бледност на кожата, главоболие, повишен сърдечен ритъм, намалено кръвно налягане, слабост, анемия. Лечението е насочено към убиване на червея. За това се използват противоглистни средства.

Говежди тения

Говеждият тения може да нарасне на дължина до 12 м. Това е хермафродит, който може да произведе над 100 000 яйца, които се екскретират в екскременти. Яйцата падат в почвата, след това върху растенията, тези растения се изяждат от говедата. В тялото на животно яйцата стават ларви, които се локализират в мускулите. Ако човек яде заразено говеждо месо, ларвите навлизат в червата. Ларвите не се предават от човек на човек.

Възрастните червеи имат глава с четири вендузи, врат и тяло, състоящо се от сегменти. Броят на сегментите непрекъснато расте, зрелите сегменти могат да се отделят от червея и да пълзят от червата на човека.

Говежди тения

Симптомите на заболяването са гадене, повръщане, диспептични разстройства, повишено слюноотделяне, световъртеж, слабост, нервност, умора, коремна болка с несигурна локализация, алергии, колебания в апетита.

За да се премахне говеждият тения от тялото, има схема, състояща се от 3 етапа: подготвителен (прочистване на организма), лечение с антипаразитни лекарства, възстановяване (диета, билколечение).

Свински тения

Човек може да се зарази със свински тения чрез мръсни ръце, лошо приготвено месо, мръсна вода, заразен човек може да отдели сегменти и ларви на тения в околната среда с повръщане и изпражнения.

Червеят може да живее в човешкото тяло до 15-17 години, той се придържа към чревната лигавица и неговите ларви могат да се разпространят в тялото с приток на кръв и да се прикрепят към всякакви органи. Особено опасно е, ако ларвата навлезе в мозъка.

Прасетата са междинен гостоприемник; хората, които имат чести контакти със сурово месо, са изложени на най-голям риск от заразяване с този паразит. Свинската верига може да бъде заразена както при контакт, така и чрез ядене на недостатъчно термично обработено месо. За да могат всички ларви на свинския тения да бъдат унищожени в месото, месото трябва или да се готви дълго време, или да се замразява 2-3 седмици.

Свински тения

Свинският тения може да засегне тънките черва, черния дроб, мозъка, зрителните органи, мускулите и т. н. Ако тенията засяга жизненоважни органи, тогава човек може да изпита парализа или дори смърт.

Симптоми на свински тения: поява на алергични реакции, коремна болка, гадене и повръщане, слабост, световъртеж, главоболие, загуба на тегло, сърбеж в ануса. Червеят заразява чревната лигавица, така че симптомите много приличат на ентерит.

Лечението се състои в приемане на лекарства, които имат парализиращ ефект върху червея, в резултат на което той не може да остане върху чревните стени и излиза. Но в същото време той отделя голямо количество токсични вещества, които могат да причинят анафилактичен шок у човек. Следователно лечението трябва да се провежда само под наблюдението на лекар.

Паразити в устата

Паразитите в човешката уста най-често могат да бъдат представени от следните видове:

 • трихомонада;
 • устна амеба;
 • Ларви на двукрилите (орална мияза).

Клиничната картина може да бъде следната:

 • алергии;
 • слабост, загуба на тегло;
 • зловонна миризма от устата;
 • усещане за разбъркване в ларинкса;
 • сърбеж и изпотяване;
 • гадене, загуба на сила.

Червеите, които живеят в устата, могат да унищожат зъбите, да създадат гнойни отлагания върху лигавицата и езика. Лечението се предписва само от лекар, който взема предвид съществуващите симптоми, както и видовете паразити. Предпоставка за лечение е прегледът на всички хора в контакт с пациента.

Обобщаване

По-горе не всички бяха разгледани, дори най-често срещаните паразити, които могат да живеят в човешкото тяло. Важно е да се разбере голямата опасност на този квартал: червеите в човек могат да причинят много сериозни последици и в крайна сметка да причинят смъртта на собственика си. Ето защо е много важно своевременно да се диагностицират паразитите и да се отървете от тях. Що се отнася до превантивните мерки, те се състоят главно в хигиена и висококачествено изпичане на изяденото месо.