Снимки на различни видове червеи

Въпреки постиженията на съвременната цивилизация като цяло и медицината в частност, въпросът е, какви са на вид червеи, и как те влияят на организма на човека, продължава да бъде актуална. Има няколко вида червеи, които могат да се помисли за снимката с описанието. Различни глисти могат да представляват не е същата степен на опасност за хората, но така или иначе нанесе удар по имунната система и може да стане причина за развитието на други заболявания.

В организма на човека паразитират 2 вида червеи: кръгли (нематоди) и плосък (лентови и метили).

глисти на снимката

Кръгли червеи

Една от основните характеристики на нематоди е тяхната извънредна издръжливост. Те могат да оцелеят дори след 5 години престой в формалине. Сред другите характеристики на кръгли червеи трябва да бъдат направени:

 • бързото развитие и примитивен жизнен цикъл;
 • проста система, храносмилането, се състои от права тръба от устата до аналния отвор;
 • бързото размножаване;
 • подвижността, интензивно движение на органи на страната домакин.

Към най-честите и опасни видове кръгли червеи са: pinworms, кръгъл, власоглавы, трихинела, giardia.

Pinworms

Pinworms – червеи, обикновено бяла на цвят. Мъжки – съвсем малки, не по-голям от 5 мм, а дължината на зрял женски надвишава 1 виж На снимката pinworms приличат на пръчки със заострени. Симптоми на поражение се проявяват по-късно от 5-6 часа след излагането им в организма. Женската снася яйцата си в гънките на ануса, след което вылупившийся червей се промъква нагоре по червата.

Ако pinworms удари тялото, се появяват следните симптоми – сърбеж на ануса, разстройство на червата, раздразнителност, гадене. Обикновено изгледа червеи страдат малките деца, които са склонни да теглят предмети в устата си и не спазват правилата за лична хигиена.

Кръгъл

За разлика от pinworms кръгъл имат големи размери от 15 до 40 виж Яйца ларви попадат в системата на храносмилането, където продължават да паразитират до окончателното узряване. Живеят кръгъл повече от година. При заразяване на човек страда от болки в корема, гадене, повръщане, умора, алергични реакции.

Важно! Всеки пациент може да бъде индивидуалната реакция на заразяване изгледа червеи. Степента на выраженности на симптомите може да варира от леко неразположение до сериозни прояви.

Whipworm

Името червей получава благодарение на тънък и дълъг тялото под формата на косъма. Най-често се установява в цекума. Дължина на паразита от 5,5 мм (жени) до 4,5 см (мъже). На своите остър преден край whipworm пронизва лигавицата на червата, храня се по този начин кръвта и тъканната течност. Whipworm има симптоми на лезии, които са сходни с проявите на дейността на други паразити.

Сред специфични симптоми могат да се разграничат:

 • усещане, подобно на апендицит;
 • развитие на полипи и кисти в местообитания на паразита;
 • язва на стомаха;
 • конвулсивни припадъци.
трахинелла

Trichinella

Се отнасят до кръгли червеи, както, които паразитират в организми на много видове домашни, така и диви животни (язовци, диви прасета). Основният път на заразяване – яденето на сурово месо или продукти от заразеното месо, приготвени "с кръв".

Само няколко дни трябва ларва трихинела до пълно съзряване в дванадесетопръстника черво. Добра мобилност позволява на паразити да проникнат в различни органи заедно с тока на кръвта. В тежки случаи на трихинелоза дава усложнение на дихателните пътища, централната нервна и сърдечно-съдовата система. При липсата на лечение, инфекцията може да доведе дори до летален изход.

Giardia

Размерът на тези злонамерени червеи, е толкова малка, че да ги разгледа може само под микроскоп. Въпреки това, са вредни за организма, особено детския, те нанасят огромни. С помощта на камшичета на тялото на паразита присасывается към лигавицата на червата, премахва всички хранителни вещества.

Giardia много жизнеспособни и могат да бъдат активни по всяко време на годината. Те могат да бъдат:

 • в нерафинирана сурова вода;
 • на мръсните ръце, немити зеленчуци, плодове;
 • в земята, в пясъка;
 • на играчки, посуда, предмети от бита.

Един от специфични признаци лямблиоза е розово-червен обрив по кожата, придружени от сърбеж, а също и силен дълготраен диария с лош мирис.

Плоските червеи

Този вид червеи има сплющенное тяло във формата на лист или лента. За разлика от кръгли, плоските червеи притежават характеристики и от мъжки и от женски пол. От всички системи на жизнената дейност на тези обезпаразитяване трябва да се отдели на храносмилателната и выделительную. До паразити на човека носят метили и тении. В организма на хората плоските червеи закрепляются към стените на органи или съдове с помощта на вакуум.

Черен Дроб Dens

Паразит плоска форма, достигайки до 5 см на дължина. Името си е получила от обичайните локализация в черния дроб. Може също да се засели в жлъчния мехур и панкреаса, благодарение на своите две присоскам: устната и корема. В началото на цикъла на развитие на гельминта изпражненията на заразени го яйца, проникват в почвата и водата. След това чрез междинен домакин, миди, яйца пренесе в тялото на риба, където излюпени ларви закрепляются в тялото си. Консумацията на заразената риба в храната причинява опасно заболяване описторхоз.

Заразяват от този вид глисти могат да, употребявайки в храната, недостатъчно обработеното месо платика, шаран, плотвы, пескаря, пъстърва и други риби. Сред симптомите на отделят:

 • повишаване на температурата на тялото;
 • болезнени усещания в мускулите;
 • жлъчни колики;
 • остри болки в дясната страна;
 • нарушение на апетита.

Важно! Диагностика на поражението сосальщиком често се случва трудно. При преминаване описторхоза в хронична форма симптоми приличат на такива заболявания, като гастрит и панкреатит.

бичи цепень

Бичи и свински цепень

Тези два вида паразитни глисти имат различни междинни гостоприемници, а тук са постоянно място за пребиваване при двата е човек. Бичи цепень – най-големият от всички нарушители на човешкото тяло. Дължината му достига 10 м

Свински цепень по-лесно да изгони от тялото, но той представлява голяма опасност, тъй като може да мигрират, не само в червата, но и в мозъка, черния дроб и дори очите на човек. В началото заболяването протича практически безсимптомно, но по-късно се проявява:

 • слабост, безсъние, главоболие;
 • киселини, гадене;
 • болки в стомаха;
 • излизането от изпражнения сегменти бичи цепня;
 • предмет на резки промени: от чувството на глад до повишен апетит;
 • анемия.

Эхинококк

Този вид червеи живеят в организми кучета, лисици, вълци, котки от време на време. Външен вид и начин на определяне в организма на живите същества, са същите, както и при други видове плоски червеи. Сред хората в групата на риска влизат тези, които работят с животни (ловци, овчари). Симптоми эхинококкоза приличат на заболяване на черния дроб. Освен нарушенията на стола и общо неразположение характерен признак е желтушное оцветяване на кожата покрива.

Лечение на

Въпреки тежкото протичане на заболявания, предизвикани от хелминти, има много ефективни лекарства, които облекчаване на човешкото тяло от всички видове глисти. Основната характеристика на таблетки от червеи е тяхната повишена токсичност, така че избора трябва да се вземат предвид степента на инфекция, възрастта на човека, съпътстващи заболявания и общата безопасност на лекарството. Преглед на най-ефективните и безопасни хапчета, които помагат за изчистване на организма от глистных на клиентите.

Важно! Самостоятелен избор на таблетки от червеи, без да се консултира с лекар, не бива да се случва! Превишение на допустимата доза може да нанесе на организма не по-малко вреда, отколкото заразяване на червеи!

Някои лекарства могат да се приемат и като профилактично средство. Превенцията е необходима, ако заразяването червеи, разкрита от един от членовете на семейството, или при наличието на домашни любимци. От голямо значение трябва да се даде чисти ръце, особено при малки деца, редовно почистване на стаята, на спазването на всички правила за безопасно приготвяне на храна.